Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Heb je als voice-over een stemmenbureau nodig?

Partnerbijdrages

Het zijn veelgestelde vragen bij voice-overs: Heb ik een stemmenbureau nodig? Hoe wordt ik voice-over bij populaire stemmenbureaus? Welke kosten komen erbij kijken? We vroegen het aan casting director Agnes van het bekendste stemmenbureau van Nederland: Voice Over Agency.

Eerlijk gezegd kun je een zeer succesvolle voice-over carrière hebben zonder stemmenbureau, maar ik denk wel dat ze een geweldig onderdeel zijn van een veelzijdig marketingplan. Om te beslissen of je een agent in je plan moet opnemen, is het handig om te begrijpen wat ze precies doen.

Voice-over vertegenwoordigers

Sommige voice-over vertegenwoordigers of agenten zijn ondergebracht bij een bureau dat alle soorten talent vertegenwoordigt (modellen, tv/film, presentatoren, beroemdheden). Als het een groter bureau is, hebben ze een aparte voice-over afdeling, zodat de agent of agenten op die afdeling zich alleen met professionele voice-overs bezighouden. Bij een kleiner bureau zijn het vaak maar één of twee mensen, bijvoorbeeld de eigenaar en een assistent, die alle divisies runnen.

Tegenwoordig zijn veel voice-over mogelijkheden te vinden op internet, maar agenten hebben meestal unieke contacten en connecties. Ze hebben vaak werkrelaties met studio’s, reclamebureaus, postproductiehuizen, enzovoort. Ze worden op de hoogte gebracht van mogelijkheden waar je anders niets over zou horen als je geen agent had.

Hoe werkt een stemmenbureau?

Eerst krijgt de agent een e-mail met potentiële projecten voor commercials, verhaallijnen, animatie, enzovoort. De agent doorzoekt zijn talentenlijst om geschikte kandidaten te vinden voor de voice-over specificaties van dat project. Ze sturen demo’s naar de klant of ze vragen hun talent om een auditie op maat.

In het laatste geval ontvangt het talent een script met alle benodigde informatie. Het voice-overtalent stuurt de voltooide auditie terug naar de agent en de agent stuurt het ter controle naar de klant. Voordat de agent de audities naar de klant stuurt, zal hij ze beluisteren en soms om revisies vragen. Als er een nieuwe opname nodig is, geeft de agent aantekeningen en maakt het talent een nieuwe opname.

Stemmenbureaus houden van bekende voice-overs

Waarom je als beginnende voice-over niet zo snel wordt geboekt? Wel, de inkomsten van een stemmenbureau zijn 100% gebaseerd op commissie. En bekende voice-overs worden eenmaal vaker geboekt. Het stemmenbureau verdient ca. 30% van het tarief, dus het is in zijn belang om een zo hoog mogelijk bedrag te onderhandelen. Nadat de onderhandelingen zijn afgerond, stuurt de agent de voorwaarden en de details van de opdracht naar de stemacteur (datum, tijd, locatie, aan wie hij zich moet melden, enzovoort).

Wat doet een stemmenbureau nog meer?

Een ander deel van het werk van een stemmenbureau is om fris en actueel te blijven, dus besteden ze een deel van hun tijd aan het interviewen van nieuwe stemmen, het bijwonen van conferenties en het spreken op workshops. Dit is een belangrijk onderdeel van het voice-over bureau om concurrerend te blijven.

Je kunt meerdere stemmenbureaus hebben zolang ze niet in dezelfde concurrerende markt zitten. Sommige voice over agencies eisen exclusiviteit voor een bepaald gebied of willen je enige agent zijn. Omdat stemmenbureaus alleen inkomsten krijgen als je werk boekt, zullen ze waarschijnlijk pas met je willen werken als je een gevestigde naam bent. Ze moeten het vertrouwen hebben dat je boekbaar bent.

Een stemmenbureau moet hard werken

De meeste stemacteurs hebben er geen idee van hoe hard stemmenbureaus de hele dag werken om kansen te creëren, aanbiedingen te ontvangen, hun klanten te overtuigen en naar audities te luisteren.

Kortom, als stemacteurs het geluk hebben om een goed voice-over bureau te vinden, zouden we blij moeten zijn om hen te betalen voor hun welverdiende commissie. Je kunt als voice-over succesvol zijn zonder stemmenbureau, maar stemmenbureaus kunnen wel een hele handige aanvulling zijn.

Afbeelding
AIR, Arooj Aftab, Miles Kane en Jonny Greenwood (Radiohead) op Lowlands 12 uur geleden
Afbeelding
Agenda zaterdag: Opwekking, open huis voedselbank, G-korfbal, Peppa, voetbal 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek naar arbeidsmigranten en permanente bewoning Boschberg en Bremerberg 13 uur geleden