Afbeelding
Foto: jotoya

UWV: ā€œGrote vraag naar automonteurs in ā€œFlevoland

Algemeen

DRONTEN - In de mobiliteitsbranche blijft de krapte op de arbeidsmarkt groot, zo constateert het UWV: ā€œWerkgevers blijven moeite houden met het vinden van met name technisch personeel. Beroepen in de sector veranderen en worden ingewikkelder. Dat heeft onder meer te maken met de verduurzamingsopgave. Zo is er meer kennis nodig van elektronica, sensoren en ICT.ā€

Persbericht UWV: 

De mobiliteitsbranche gaat over handel in en reparatie van autoā€™s en voertuigen. Veel van deze bedrijven hebben al langer te maken met een tekort aan met name technisch personeel, zoals automonteurs, autospuiters en autoschadeherstellers. In Flevoland stonden eind 2023 ruim 80 vacatures open voor technische beroepen in de mobiliteitsbranche. Het overgrote deel zijn vacatures als monteur.

Ook voor verkoopfuncties in de mobiliteitsbranche is het lastig om personeel te vinden, maar minder moeilijk dan voor technische functies. In het eerste kwartaal van 2024 ervoer ruim de helft van de werkgevers in de mobiliteitsbranche een tekort aan personeel als belemmering voor het bedrijf. Dat is meer dan andere sectoren in de techniek, zoals de industrie (27%), de bouw (24%) en zelfs de ICT (41%). 

Elektrische autoā€™s

Door trends als verduurzaming en nieuwe technologie veranderen de beroepen in de mobiliteitsbranche. Zo stijgt het aantal elektrische autoā€™s sterk. Bovendien mogen er vanaf 2035 alleen nog maar elektrische autoā€™s worden verkocht. In het algemeen vraagt het werk meer kennis van elektronica, sensoren en ICT.

Deze ontwikkelingen betekenen dat automonteurs in de toekomst andere kennis nodig hebben, terwijl ze ook nog in staat moeten zijn de reparaties en services die nu worden verleend uit te voeren. Het beroep wordt dus ingewikkelder. Waar een aantal jaar geleden mbo 4 het hoogste niveau was voor een monteur, zijn er tegenwoordig ook opleidingen in associate degree, een niveau dat ligt tussen mbo 4 en hbo. 

Zij-instromers

In samenwerking met gemeenten, ABS en Schadenet, Deinco, Innovam, de OOC en UWV is het zij-stroom traject ā€˜Basis autoschadeherstelā€™ opgestart. Zij-instromers worden geworven door het UWV en krijgen via Innovam een online intake en een technisch assessment. Kandidaten draaien een dag mee waarbij een werkmeester van Innovam hen aan het werk zet om hun skills, volharding en sociale vaardigheden te polsen.

De potentiĆ«le kandidaten starten met theorie en een stage werkplek voor vier maanden met behoud van uitkering. Uitgangspunt is om de stage werkplek aansluitend om te zetten naar een betaalde werkplek met een contract voor acht maanden. Daarna bestaat de mogelijkheid om door te stromen naar de mbo-vervolgopleiding. 

Winkelcentrum Suydersee.
Aantal 'fysieke winkels' in Dronten nam vorig jaar met 5,9% toe 3 uur geleden
Gamefestival.
Wat is er vrijdag te doen? Gamefestival, luister- en e-boeken 4 uur geleden
Windmolens van Windplan Blauw.
Avond gemeente Dronten over geluidsmetingen en -overlast Windplan Blauw en Groen 4 uur geleden