Yoga voor Ouderen

woensdag 28 september 2022 10:30 tot 11:30

Yoga is heel geschikt voor ouderen, door het bewegen kunnen spieren en gewrichten soepel blijven. Er is aandacht voor de adem. Door met aandacht te ademen en oefeningen te doen zal de adem zich gaan verdiepen. Door de bewegingen te maken op het tempo van de adem heeft het een ontspannende uitwerking op het zenuwstelsel. Spierspanningen worden minder en de flexibiliteit wordt gestimuleerd. De concentratie oefeningen leert je de aandacht volledig op jezelf te brengen en de balans oefeningen helpen voor valpreventie. Diverse yogahoudingen en ademhalingsoefeningen stimuleren de bloedsomloop wat zorgt voor meer energie. Uiteindelijk zal een deelnemer na enkele weken de uitwerking kunnen ervaren.

Een yogales voor ouderen kenmerkt zich door een rustiger tempo. De veiligheid die gewaarborgd wordt geeft ruimte om mee te doen in je eigen kunnen. Je leert bewegen binnen je eigen grens. Geen prestatie maar bewust zijn hoe het lichaam functioneert. Zo leer je tijdens de les wat je eigen mogelijkheden zijn.

Voor personen die niet een langere tijd kunnen staan is er de mogelijkheid voor stoelyoga. Houdingen worden op en rond de stoel gegeven. Ook bij stoelyoga is er aandacht om de spieren en gewrichten soepeler te maken. Zal er aandacht zijn voor de adem.

Yoga is veelomvattend. Het bewegen is belangrijk maar zeker ook de ademoefeningen, de concentratie en meditatie. Op iedere leeftijd kan men voordelen ervan ervaren.
Vanaf woensdag 28 september zullen er 10 wekelijkse lessen gegeven worden voor ouderen in De Meerpaal. De les start om 10.30 uur en duurt 60 minuten, daarna is er gelegenheid om koffie/thee te drinken en om na te praten. Meer info over de les vindt je op www.ayoga.nl/dronten/