Het IJsselmeer als zoetwaterreservoir.
Het IJsselmeer als zoetwaterreservoir. Foto: ©maartenheijenk.nl

Bijeenkomst over waterbeschikbaarheid in Flevoland

dinsdag 12 maart 2024 19:45

SWIFTERBANT - “Het is belangrijk om ons te realiseren dat voldoende kwalitatief goed water geen vanzelfsprekendheid meer zal zijn in de toekomst.” Dat schrijft boerenorganisatie LTO Noord Flevoland in de uitnodiging voor een bijeenkomst over waterbeschikbaarheid in Flevoland.

De avond is door LTO georganiseerd samen met Horizon Flevoland en wordt gehouden op dinsdag 12 maart (19:45 uur) bij Shortgolf aan de Rivierduinweg in Swifterbant.

Het klimaat verandert

“Ondanks dat we in een polder wonen waar nagenoeg iedere dag water moet worden uitgepompt en het nabijgelegen IJsselmeer als zoetwaterreservoir dichtbij ligt, is het belangrijk om ons te realiseren dat voldoende kwalitatief goed water geen vanzelfsprekendheid meer zal zijn in de toekomst”, schrijft LTO op haar website, “Het klimaat verandert, de weerextremen nemen toe en droogteperiodes worden langer en frequenter.”

“Het waterschap heeft een doorkijk gemaakt naar de waterbeschikbaarheid in Flevoland in toekomst”, vervolgt LTO, “Zuiderzeeland moet zich voorbereiden op wateruitdagingen, waaronder watertekorten en verhoogde zoutgehaltes.”

Niet vertrouwen op het IJsselmeer

De zomers van 2018 en 2022 hebben volgens LTO duidelijk gemaakt dat we niet langer kunnen vertrouwen op de reserves in het IJsselmeer: “En een inlaatverbod in het gebied is nog nooit zo dichtbij geweest.”

Sprekers op de bijeenkomst zijn onder anderen Ton de Vrieze (Rijkswaterstaat), Marco Arts (waterschap Zuiderzeeland), Digni van den Dries (Akker van de Toekomst) en Jouke Velstra, (Acacia Water).