Natuurgebied de Kamperhoek bij Swifterbant.
Natuurgebied de Kamperhoek bij Swifterbant. Foto: Randy van Domselaar

Excursie Flevo-landschap in vernieuwd natuurgebied bij de Ketelbrug

zaterdag 27 april 2024 7:00

SWIFTERBANT - Natuurgebied de Kamperhoek van het Flevo-landschap kreeg recentelijk een flinke opknapbeurt: “Het moeras in het gebied is nu vitaler en natter en bezoekers kunnen de natuur beter beleven.” Om dit te vieren is er op 27 april een excursie in het gebied.

“Door een nieuwe uitkijkbult is de Kamperhoek voor bezoekers beter te overzien”, aldus het Flevo-landschap, “Zodra de bodem minder nat is, volgt nog een nieuw vogelkijkscherm.”

“De ingrepen aan het moeras waren nodig om de aantallen moerasbroedvogels en libellen te behouden voor de toekomst. Nu de lente is begonnen, ontwaakt het gebied en klinkt er een indrukwekkende kakofonie van vogelgeluiden.”

Bijzondere ligging

De Kamperhoek is volgens de beheerder een relatief klein, maar veelzijdig en belangrijk natuurgebied: “Dat komt vooral door de bijzondere ligging. Het gebied ligt als een soort schiereiland op het snijpunt van het IJssel- en Ketelmeer aan de voet van de Ketelbrug bij Swifterbant.”

Door de ligging gebruiken veel vogels en insecten het gebied als pleisterplaats om te foerageren en uit te rusten: “De Kamperhoek is dan ook niet voor niets een begrip onder natuur- en vogelliefhebbers.”

Eerste natuurgebied

De Kamperhoek was ooit een zanddepot voor de aanleg van de A6 en daarna het eerste, door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolder aangelegde natuurgebied in Flevoland. Het bestaat uit moeras, bos, nat grasland en een plas. Vele soorten dieren en planten voelen zich er volgens het Flevo-landschap thuis.

Een deel van de Kamperhoek is afgesloten voor publiek om broedvogels rust te gunnen. Het Flevo-landschap organiseert er heel incidenteel excursies onder leiding van een gids. Dat is het geval op zaterdag 27 april (7 uur).

“De gids neemt een selecte groep bezoekers mee naar de grote aalscholverkolonie en vertelt over het gebied, de opknapbeurt van het moeras en de alom aanwezige voorjaarszangers. 

  • Aanmelden kan via flevo-landschap.nl.
Natuurgebied Kamperhoek: