Truus van Keulen verzorgt het schrijfcafé.
Truus van Keulen verzorgt het schrijfcafé. Foto: Flevomeer Bibliotheek

Schrijfcafé over boek van filosofe Martha Claeys

maandag 13 mei 2024 10:00

Persbericht Flevomeer Bibliotheek:

Het debuutboek van Martha Claeys staat in Vlaanderen op de shortlist voor de Socrates Wisselbeker, de prijs voor het meest prikkelende filosofische boek. En op de longlist voor de Hypatiaprijs, die om de twee jaar wordt uitgereikt aan het beste filosofieboek geschreven door een vrouw.  

Zoekend naar antwoorden op de vraag wat trots eigenlijk is, waar we trots op mogen zijn en wat het effect van trots is: Trots kan gaan over mensen met een te groot ego, maar kan evengoed leiden tot meer gelijkheid, zo stelt Claeys in de inleiding over haar boek. Het laat zien dat deze emotie juist in onze woelige tijden van groot belang is. ‘Aanstekelijk beschrijft Martha Claeys hoe trots een ander moreel en politiek licht kan werpen op onze wereld. Van Aristoteles tot Black Lives Matter, van Iris Murdoch tot Billie Eilish. Een genuanceerd en krachtig betoog’ volgens filosofe Daan Roovers

In dit schrijfcafe gaan we op zoek naar wat trots voor onszelf betekent. Ben je weleens trots? En waar ben je dan trots op? Mag dat van jezelf? Wat is het effect van die trots? Ooit stilgestaan bij deze vragen? Kom meeschrijven op maandag 13 mei in de bibliotheken in Dronten om 10:30 uur of Zeewolde om 13:30 uur. Al schrijvende zoeken we naar antwoorden op de vragen die je jezelf kunt stellen.

Martha Claeys (Antwerpen, 1994) is doctor in de filosofie. Als schrijver en spreker onderzoekt ze hoe mensen zich goed tot elkaar kunnen verhouden. Ze laat zien dat een beter begrip van emoties zoals trots, woede en liefde, helderheid kan brengen in ethische vraagstukken.