SP-afdelingsvoorzitter Anneke Popa
SP-afdelingsvoorzitter Anneke Popa

Politie wilde hoogzwangere vrouw uit Dronten met Pasen de cel ingooien

112

DRONTEN - SP-afdelingsvoorzitter Anneke Popa heeft de hulp van burgemeester Aat de Jonge ingeroepen, omdat de politie vrijdag een hoogzwangere vrouw de cel wilde ingooien vanwege een openstaande boete. De politie heeft uiteindelijk besloten het gezin tijdens het paasweekeinde met rust te laten, maar heeft volgens mevrouw Popa aangekondigd volgende week terug te komen.

De burgemeester heeft inmiddels kennis genomen van de ongerustheid van Anneke Popa. Hij heeft toegezegd graag hulp te willen bieden. Eerst wil hij echter de feiten op een rij laten zetten en kijken wat de mogelijkheden zijn.

Ieder moment bevallen

Anneke Popa kreeg vrijdagavond een e-mail van de bewindvoerder van een gezin, bestaande uit een man, vrouw en dochtertje van 4 jaar. ,,De vrouw is hoogzwanger en kan bij wijze van spreken ieder moment bevallen’’, aldus de mail.

De politie zou op Goede Vrijdag ’s middags om vijf uur aan de deur hebben gestaan om de vrouw te gijzelen. Zij was degene die de boete had gekregen en daarom was zij degene die de cel in moest.

Niet voorschieten

Op dat moment was er geen mogelijkheid meer om te betalen of een regeling te treffen. De politie zou de bewindvoerder de suggestie hebben gedaan om het bedrag voor te schieten. ,,Maar dit mag ik niet doen. Ik mag zakelijke en cliëntbelangen niet verstrengelen.’’

De bewindvoerder spreekt over een ‘onmenselijke situatie: ,,Ook al is het volgens de wet toegestaan.’’ De SP-voorzitter is het daarmee eens: ,,Naar onze mening is een gijzeling totaal niet effectief als er geen financiële middelen zijn om de boete te betalen. In dit geval is mevrouw hoogzwanger en is een gijzeling onwenselijk, onmenselijk en totaal niet probleemoplossend.’’