De tweet van politie Flevoland
De tweet van politie Flevoland screenshot Twitter

Politie gebruikt Twitter in plaats van alarmering bij waarschuwing Aphrodite’s Thermen

112

DRONTEN - Omwonenden van Aphrodite's Thermen moesten gisteravond tijdens de brand de ramen en deuren sluiten. Dat bericht werd door Politie Flevoland verspreid via Twitter. Er was geen alarmering via de WAS-palen of via NL-Alert. Mensen zonder Twitter werden dus niet gewaarschuwd. Betekent dit dat inwoners voor hun gezondheid behalve NL-Alert ook allerlei sociale media moeten volgen?

NL-Alert wordt de vervanger van de WAS-palen, die iedere eerste maandag van de maand behoren af te gaan. „Als wij die palen laten afgaan is er heel wat aan de hand”, zegt communicatiemedewerker Geertjan Veenstra van Veiligheidsregio Flevoland, „Dat betekent echt: ramen en deuren sluiten en afstemmen op de regionale rampenzender.” Zijn collega Ellen de Heer van de politie: „NL-Alert gebruik je niet bij elk wissewasje.”

Niet zorgelijk

Volgens Veenstra is er dinsdagavond meteen gekeken of de mensen, die onder de rookpluim zaten, gevaar liepen. Daarbij ging het om de camping en de woonboten. De situatie bleek daar niet zorgelijk te zijn.

„De rook trok hoog over en die mensen hadden geen hinder van schadelijke stoffen. Daarom is besloten geen NL-Alert uit te doen gaan. Vanuit de brandweer hebben we ook geen waarschuwing uit laten gaan om ramen en deuren te sluiten; ook omdat het een vrij dunbevolkt gebied is.”

Voor de zekerheid

Waarom heeft de politie op haar beurt wèl via Twitter het advies gegeven om ramen en deuren te sluiten? „Wij waren als eerste aanwezig en dan heb je een aantal middelen om mensen snel te informeren”, reageert Ellen de Heer van de politie, „Twitter is dan toch het meestgebruikte middel. En dat je dan niet 100% van de mensen bereikt, dat is logisch.”

Geertjan Veenstra vindt de tweet van de politie logisch: „Op het moment dat wij nog geen metingen kunnen verrichten en je dus nog geen zekerheid hebt, geldt altijd het advies: zit je onder de rookpluim, dan hou je ramen en deuren gesloten en sluit je mechanische ventilatie af. Je kunt dat beter uit voorzorg melden, anders krijg je achteraf misschien klachten dat je nalatig bent geweest.”

Handreiking

De vraag die omwonenden nu stellen is echter: welke (sociale) media moet je allemaal volgen om op de hoogte te zijn van de gevaren? Geertjan Veenstra: „Op het moment dat de informatie komt van een hulpdienst - of dat nu brandweer is, politie of ambulance - dan is dat gedegen informatie en een handreiking die we de burger op dat moment kunnen bieden. Pas naderhand kun je specifieke informatie geven.”

De politie heeft over de Twitterwaarschuwing niet gecommuniceerd met de brandweer. Dat wil volgens de woordvoerder van de Veiligheidsregio niet zeggen de tweet van de politie niet relevant was: „Want èlke vorm van rook is ongezond, hoe licht en hoe dun het ook is. Zelfs als je met je gezicht boven een barbecue hangt, is het ongezond. Dus wat dat betreft hebben ze goed gehandeld.”

Paniek gezaaid?

De waarschuwing is later niet genuanceerd of beëindigd. Heeft de politie daarmee geen onnodige paniek gezaaid? „Dat is een aandachtspunt dat we meenemen als we deze brand gaan evalueren”, reageert Veenstra.

Ellen de Heer: „We hadden het bericht inderdaad kunnen nuanceren, maar de brandweer heeft de berichtgeving op een gegeven moment overgenomen. Bovendien kan iedereen ook zelf zien dat de rook verdwenen is.”

Aphrodites Thermen