AZC Dronten.
AZC Dronten. ©maartenheijenk.nl

Aandeel bewoners AZC Dronten bij winkeldiefstallen in Kampen is fors teruggelopen

112

KAMPEN - De gemeente Kampen komt terug op eerdere berichten over winkeldiefstal door bewoners van het asielzoekerscentrum in Dronten. In een persbericht schrijft de gemeente dat er begin september maatregelen zijn genomen. Die blijken duidelijk hun vruchten af te werpen.

„De cijfers van het aantal winkeldiefstallen in Kampen in relatie tot verdachten afkomstig van het AZC zijn positiever dan gedacht”, schrijft de gemeente Kampen, „In tegenstelling tot de cijfers die eerder naar buiten zijn gekomen, is het aantal incidenten sinds de invoering van de maatregelen tegen overlast in september 2018 fors gedaald.”

Precieze cijfers

In 2018 zijn van januari tot september 81 winkeldiefstallen gepleegd in Kampen: „In totaal waren 62 verdachten van het AZC betrokken. Zij opereren vaak in groepen. Deze cijfers waren voor de gemeente Kampen aanleiding om met betrokken partijen maatregelen te nemen. Dat heeft meer effect gehad dan gedacht.”

Sinds 1 september zijn er in bijna vijf maanden 57 winkeldiefstallen gepleegd in Kampen. Bij slechts 17 van deze incidenten waren mensen van het AZC betrokken.

Maatregelen

Begin dit jaar heeft, mede naar aanleiding van Kamervragen, overleg plaatsgevonden tussen het ministerie, de gemeenten Kampen en Dronten, het COA, het Openbaar Ministerie en de politie. Er is toen gesproken over maatregelen om overlast terug te dringen.

Er wordt sindsdien meer samengewerkt en meer informatie uitgewisseld, het COA voert onder andere kamercontroles uit en de burgemeester legt gebiedsverboden op. Ook worden asielzoekers overgeplaatst bij overlast.

Verder is er een collectief winkelverbod door supermarkten voor mensen die twee keer op winkeldiefstal zijn betrapt. „Deze maatregel geldt overigens voor iedereen die winkeldiefstal pleegt en niet alleen voor bewoners van het AZC”, aldus de gemeente Kampen.