Afbeelding
eigen foto

2- tot 250 jongeren op het strand, brandstichting bij Beachclub Nu: „Gaat nergens over”

112

BIDDINGHUIZEN - Een groep jongeren heeft gisteravond terrastafels- en stoelen van Beachclub Nu in de fik gestoken op het strand aan het Veluwemeer. Eigenaar Jelbert Haagsma heeft het vuur zelf geblust. De politie kwam met een stuk of negen auto’s, maar toen waren de daders al gevlogen.

Het strand ten zuiden van de Elburgerbrug is momenteel enorm in trek bij jongeren die elkaar willen ontmoeten. Volgens Jelbert Haagsma gaat het daarbij om jongeren van pakweg 14 tot 18 jaar uit vooral de omgeving van Elburg, ’t Harde, Doornspijk.

Na het avondeten

Die vriendengroepjes verzamelen zich na het avondeten in het gebied tussen de Elburgerbrug en de camping van EuroParcs. Gisteravond schatte hij het aantal jongeren op 200 à 250.

Op zich heeft de horeca-ondernemer uit Dronten alle begrip voor de jongeren: „Want dat strand is van ons allemaal. Ik geef jongeren graag de ruimte, de gemeente Dronten wil dat ook. Alleen moet je het natuurlijk wel netjes houden. En dit gaat nergens over.”

Héél jammer

Haagsma heeft het dan niet alleen over de brandstichting: „Er zijn de volgende dag ook kleine kinderen op het strand. Waarom moeten er dan bierflesjes kapot worden gegooid? Overal glas, overal zooi. Dan denk ik: jongens, jongens, jongens wat jammer. Ik vind dit héél jammer.”

Beachclub Nu doet de laatste tijd van zich spreken met video-opnames van dj’s op bijzondere locaties. Na de sets op de Vischpoort in Elburg en bovenop een windmolen in Biddinghuizen gebeurde dat gisteren op het landschapskunstwerk Riff, vlak naast het restaurant: „Uiteraard mèt vergunning.”

Terrasmeubilair

Vanwege deze opnames was Haagsma in de buurt van zijn bedrijf, waar hij het terrasmeubilair aan de ketting heeft liggen. Hij zag aan het begin van de avond dat er tafels en stoelen losgerukt waren. Daarop stapte hij op de desbetreffende groep af en vroeg hen om alles na gebruik netjes terug te zetten. Die toezegging kreeg hij.

Het team van Beachclub Nu was rond half twaalf de opnames bij Riff aan het afronden, toen ze een plasticlucht roken. Ze zagen zwarte rook op het parkeerterrein: „Toen wisten we genoeg.” Het bleek dat de jongeren een vuur hadden gemaakt met èrg veel plastic. Daaronder ook de tafels en stoelen van Beachclub Nu.

Gastank vlakbij

De ondernemer belde 112 en haalde snel twee poederblussers uit zijn zaak: „Want het was onder de bomensingel en vlakbij een gastank. Het is kurkdroog, dus één en één is twee… Gelukkig slaagden we er zelf in de brand te blussen.”

„Ik ben blij dat we in de buurt waren. Maar wat was er gebeurd als wij er niet waren?” Haagsma schat de schade op 1.500 euro. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

De horeca mag morgen weer open en ook bij Beachclub Nu gaat de heropening door zoals gepland: „Alleen mogen we nu eerst de teringzooi nog opruimen…”

Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 4 uur geleden
Swift'64 speelt voor de nacompetitie thuis tegen Enter Vooruit.
Wat is er dinsdag te doen? Swift'64, sociale veiligheid, computerspelen 4 uur geleden
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten).
B&W vragen meer tijd voor beantwoorden lastige vragen over arbeidsmigranten de regt 5 uur geleden