Jean Paul Gebben en Karin Krijnen (Meld Misdaad Anoniem)
Jean Paul Gebben en Karin Krijnen (Meld Misdaad Anoniem) ©FotostudioWierd

Burgemeester roept op misdaad te melden: „Het is geen klikken, het is zorgen voor elkaar”

112

DRONTEN - De gemeente Dronten is een samenwerking aangegaan met Meld Misdaad Anoniem. „In het begin werd het de kliklijn genoemd”, zegt burgemeester Jean Paul Gebben, „Maar het is geen klikken, het is zorgen voor elkaar.”

Meldingen bij Meld Misdaad Anoniem gingen tot voor kort naar de politie. Als het om gemeentelijke zaken ging, belandden ze via- via in het gemeentehuis. Door de nieuwe samenwerking wordt de gemeente nu rechtstreeks getipt als het bijvoorbeeld om huiselijk geweld, kindermishandeling of hennepteelt gaat. Dronten is de eerste gemeente in Flevoland die zo’n contract heeft ondertekend.

Hulpverlening

Jean Paul Gebben vertelt uit eigen ervaring, dat er ooit in een woning in zijn omgeving veel ruzie was. Hij twijfelde wat hij moest doen. Uiteindelijk kaartte hij het aarzelend aan. Achteraf maar goed ook, want juist daardoor kwam de hulpverlening op gang.

De burgemeester garandeert dat anonimiteit altijd boven het oplossen van de zaak gaat: „Als iemand bijvoorbeeld vermoedt dat er bij de buren belastingfraude wordt gepleegd, dan wordt er gevraagd: zijn er meer mensen die het kunnen weten? Want als er een inval volgt bij uw buurman en u bent de enige die dit weet, dan is de informatie te herleiden naar u. Ze zijn buitengewoon zorgvuldig in het bewaken en bewaren van anonimiteit.”

Kijk om je heen!

Dit voorjaar werden er in Dronten vijf hennepkwekerijen opgerold en dat was voor een deel te danken aan anonieme meldingen. Daarom vindt Gebben Meld Misdaad Anoniem belangrijk.

„In een samenleving leef je samen”, aldus de burgemeester, „Wij hebben ruim 40.000 paar ogen in de gemeente en daartegen zeg ik: kijk om je heen! Als iets niet pluis lijkt, ìs het vaak niet pluis. In die zin past deze samenwerking met Meld Misdaad Anoniem in de poldertraditie: er voor elkaar zijn.”