De loods in Dronten.
De loods in Dronten. eigen foto FIOD

Acht Poolse mannen aangehouden bij inbeslagname 14 miljoen aan tabak in Dronten

112

DRONTEN - In samenwerking met de Poolse politie en de Nederlandse douane heeft de FIOD gisterenavond in een loods in Dronten ruim 72.000 kilo illegale tabak in beslag genomen. De tabak was verpakt in circa 450 dozen. Dit meldt de FIOD op haar website.

„Een deel was gereed voor gebruik en ander deel moest nog worden gesneden en gedroogd”, aldus de FIOD, „Er zijn acht mannen met de Poolse nationaliteit aangehouden.”

Het is niet bekend voor welk land de tabak bestemd was. Als deze tabak op de Nederlandse markt terecht was gekomen, zou volgens de opsporingsdienst een bedrag van circa 14 miljoen euro aan belastingen zijn ontdoken. „Alle tabak en de snij- en droogmachines zijn inmiddels afgevoerd en worden vernietigd.”

Criminele vermogens?

De fiscale inlichtingen en opsporingsdienst schrijft over de aanpak van handel in illegale sigaretten en accijnsfraude: „Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten en tabak worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel.”

„Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat. OM, Douane en FIOD werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om het grote geld dat ermee verdiend wordt af te pakken.”