Burgemeester Jean Paul Gebben
Burgemeester Jean Paul Gebben ©maartenheijenk.nl

Misschien hennepteelt, drugslabs en mensenhandel op boerenerven in Dronten

112

DRONTEN - „Gezien de landelijke ontwikkelingen is het alles behalve ondenkbaar dat hennepteelt, drugslabs of zelfs mensenhandel in leegstaande schuren op erven in meer of mindere mate voorkomen.” Dit schrijft de gemeente Dronten in haar ‘plan van aanpak ondermijning’.

Burgemeester Jean Paul Gebben heeft een plan gepresenteerd voor het bestrijden van georganiseerde ondermijnende criminele praktijken. Daarin wordt de drugsproblematiek als veruit belangrijkste thema genoemd. Als het om drugs gaat, richt het plan zich in Dronten vooral op het buitengebied en de bedrijventerreinen.

Ruiken hun kans

Mede vanwege haar uitgestrektheid, ruiken criminelen volgens het plan hun kans in het buitengebied. „Onze agrariërs krijgen steeds vaker te maken met bendes die landbouwmachines of peperdure GPS-systemen stelen. Ook vinden dumpingen van drugsafval op het land plaats.” Daarnaast vermoedt het gemeentebestuur hennepteelt, drugslabs of zelfs mensenhandel.

De boeren uit Dronten zijn volgens het rapport niet de grootste boosdoeners. Wel constateert het plan dat er de komende jaren agrarische bedrijfsruimten vrijkomen: „Om te voorkomen dat criminelen in dit gat springen, moeten we hierop anticiperen.”

Verstoren

De gemeente wil in het buitengebied samenwerken met ondernemers en andere partners. Daarbij moeten de ondermijnende activiteiten in beeld worden gebracht en worden verstoord.

Doelstelling van het plan voor het buitengebied is: „Het doorbreken van de faciliteirende rol van het buitengebied binnen de georganiseerde ondermijnende drugscriminaliteit.”