Jean Paul Gebben toont de envelop voor ondernemers met daarin onder ander een geurkaart.
Jean Paul Gebben toont de envelop voor ondernemers met daarin onder ander een geurkaart. screenshot

Samenleving beschermen tegen criminelen: „Je kunt maar één keer nee zeggen”

112

DRONTEN - „Je kunt maar één keer nee zeggen.” Dat was gisteren de boodschap van een avond voor bedrijven in Dronten over georganiseerde criminaliteit. „Het gaat om onbenullig veel geld”, waarschuwde burgemeester Jean Paul Gebben.

„De tijd van Pistolen Paultje en Rooie Dries die op de Amsterdamse Wallen een beetje lopen te scharrelen is echt voorbij”, aldus de burgemeester, „Het gaat hier om de Bulgaarse, de Albanese, de Roemeense, de Turkse, de Marokkaanse en de Nederlandse maffia, het gaat om onbenullig veel geld. En dat is niet alleen in Brabant, niet alleen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag, maar ook bij ons in de polder.”

Honderden miljoenen

Drugscriminelen moeten volgens Gebben honderden miljoenen euro’s witwassen. Dat lukt niet zonder de bovenwereld. Diverse sprekers waarschuwden ondernemers om zich daar verre van te houden, omdat er meestal geen weg terug is. „En dat wil je als ondernemer écht niet meemaken”, drukte bestuurslid Harry de Jong van Ondernemersvereniging De Driehoek het bedrijfsleven op het hart.

Jean Paul Gebben vertelde dat allerlei overheden en instanties samenwerken in de bestrijding van deze zogenaamde ‘ondermijning’: „Want georganiseerde criminaliteit vraagt om een georganiseerde overheid, een georganiseerde bovenwereld. Als overheid kunnen we dat niet alleen. We moeten samen één vuist maken.”

Sginalen

Namens de politie wees John Hansink op signalen die ondernemers moeten waarschuwen, zoals de specifieke geur van hennepkwekerijen of xtc-labs, condens op de ramen, afgeplakte ramen of de stroom die in de omgeving even wegvalt. Ook beweging ’s avonds en ’s nachts, busjes die dicht tegen de gevel staan, wisselende huurders, veel camera’s, veel sloten en overmatige beveiliging zijn signalen dat er iets mis is.

„Als je iets ziet, bijvoorbeeld een verdachte auto: noteer het kenteken, maak foto’s. En treed vooral in contact met de wijkagent”, aldus Nicolette Moerings namens de politie.

Razzia’s

„Stop met razzia’s op bedrijventerreinen”, riep één van de ondernemers. „Het zijn echt geen razzia’s”, antwoordde de burgemeester, „We doen het om eerlijke concurrentie te bevorderen, om de eerlijke ondernemer te beschermen. We doen het ter bescherming van onze samenleving.”

Bovendien zijn er bij controles op bedrijventerreinen in de gemeente Dronten wel degelijk behoorlijke misstanden aangetroffen: „Een gigantische hoop tabak, een pand met een auto waar u en ik een paar jaar voor moeten werken en zelfs een geval van mensenhandel.”

Zuid-Italiaanse toestanden

„Ik hoor ook zeggen: het valt wel mee hier in Dronten”, constateerde de burgemeester, „Nou, als het dan meevalt, laten we het dan zo houden! Want voor je het weet hebben we hier Zuid-Italiaanse toestanden. En dat willen we echt niet.”

De gemeente stuurt binnenkort naar alle ondernemers op de bedrijventerreinen een envelop met informatie over georganiseerde criminaliteit. Daarin zit ook een geurkaart, zodat ondernemers hennepkwekerijen en xtc-labs herkennen. 

Dat laatste ruikt volgens Gebben naar anijs: „Dus als u bij uw buurman anijs ruikt, zit hij óf aan de Pernod óf hij heeft een xtc-lab.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 22 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 22 uur geleden