Een bodycam.
Een bodycam. eigen foto politie Dronten

Bodycams voor politie Dronten: „Mooie aanvulling op onze dagelijkse uitrusting”

112

DRONTEN - Politieagenten in Dronten hebben sinds kort bodycams. Met deze draagbare camera’s kunnen ze beeld en geluid opnemen. „Een hele mooie aanvulling op onze dagelijkse uitrusting”, schrijft wijkagent Geert-Jan Hahné op Instagram.

Landelijk heeft de politie tweeduizend bodycamps ingekocht en verdeeld over de korpsen. Dronten heeft er dus vier gekregen. „Maar er zijn meer bodycams beschikbaar als dat nodig is”, aldus de politie.

Veiliger

De bodycams leiden er volgens de politie toe dat agenten zich veiliger voelen. Ook kunnen de opnames gebruikt worden als bewijs bij strafbaar gedrag.

Daarnaast moet de bodycam het de-escalerend vermogen van de politiemedewerkers versterken: „Immers, waarschuwen dat het gedrag en datgene wat uitgesproken wordt, gefilmd gaat worden, kan tot aanpassing van het gedrag leiden.”

Hangt af van situatie

Overigens staan de bodycams niet altijd aan. De politiemedewerker beslist zelf wanneer hij opneemt: „Dit hangt af van de situatie en de afspraken die hierover zijn gemaakt.”

De politie benadrukt dat het filmen legaal is. Voorwaarde is wel dat de camera altijd openlijk en duidelijk zichtbaar wordt gedragen. De regels over bijvoorbeeld privacy en wat er met de opnames gebeurt staan op de website van de politie.