Afbeelding
Mohamed Hassan

Nep-bankmedewerkers proberen ouderen in Swifterbant en Dronten op te lichten

112

DRONTEN / SWIFTERBANT - Ouderen in Swifterbant en Dronten kregen volgens de politie de afgelopen periode te maken met nep-bankmedewerkers: „In veel gevallen bellen deze oplichters hun slachtoffer met het verhaal dat ze van de bank zijn. Er worden dan via de telefoon persoonlijke gegevens gevraagd.”

„Vervolgens komt er iemand langs om de bankpas op te halen”, waarschuwt de politie, „Maar als u wordt gebeld, weet dan dat de bank nooit om persoonlijke gegevens vraagt.”

Het probleem deed zich de afgelopen maand vooral voor in de Noordoostpolder, waar zeven meldingen binnenkwamen van oplichting of poging tot oplichting. Ook in Dronten en Swifterbant zijn bij de politie gevallen bekend: „De werkwijze van deze oplichters lijkt veel op elkaar.”

Tips van de politie

Wat kunt u doen aan de telefoon?? U kunt gebeld worden door een nummer dat hetzelfde is als die van uw bank. Via een omweg kunnen oplichters het nummer gebruiken. Maar als u wordt gebeld, weet dan dat de bank nooit om persoonlijke gegevens zal vragen. U kunt een aantal dingen doen als iemand belt en zegt dat hij of zij van de bank is.?         

  • Noteer de naam en bel zelf uw bank via het algemene nummer op om te controleren of dit klopt
  • Geef nooit uw pincode, wachtwoord of andere persoonlijke gegevens
  • Noteer het nummer waardoor u gebeld bent en geef dit door aan de politie of www.fraudehelpdesk.nl
  • Zoek contact met de lokale vestiging van uw bank via de officiële contactgegevens

Wat als iemand bij u langs komt?

  • ?Uw bank zal nooit uw pas op komen halen. Als het nodig is, blokkeert de bank uw pas op afstand en krijgt u vanzelf een nieuwe pas. Er is niemand die uw pas in handen hoeft te krijgen om iets te regelen. Geef dan ook nooit uw persoonlijke bankpas aan iemand anders.
  • Staat er iemand aan de deur om uw pas op te halen? Bel dan direct 112, zo kan de politie de oplichter op heterdaad betrappen.
  • Bent u ook slachtoffer geworden van soortgelijke oplichting? Doe dan aangifte. Alle informatie kan helpen bij onze onderzoeken. U kunt contact opnemen via 0900-8844 voor een afspraak.
Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 8 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 9 uur geleden