De loods in Dronten.
De loods in Dronten. eigen foto FIOD

Acht Poolse mannen drie maanden de cel in voor runnen van tabaksfabriek in Dronten

112

ZWOLLE - De rechtbank in Zwolle heeft acht Poolse mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden. De mannen werden in januari aangetroffen in een loods in Dronten met een grote hoeveelheid tabak. Ze runden samen een illegale tabaksfabriek.

In samenwerking met de Poolse politie en de Nederlandse douane nam de FIOD in januari in een loods in Dronten ruim 72.000 kilo illegale tabak in beslag. De tabak was verpakt in circa 450 dozen.

Hoge beloning

De mannen verklaarden na hun aanhouding dat zij de loods niet mochten verlaten en daar ook moesten slapen: „Eten werd dagelijks door ‘de baas’, het leek een Turkse man, bezorgd.” Daarnaast moesten zij hun mobiele telefoons inleveren. De vergoeding werd uitbetaald in cash en hen werd een hoge beloning in het vooruitzicht gesteld bij het leveren van goed en snel werk.

„Naar het oordeel van de rechtbank kunnen de genoemde omstandigheden niet anders worden uitgelegd dan dat het om illegale activiteiten ging”, aldus de uitspraak. Volgens de rechter konden de daders dat weten de tabaksfabriek bedoeld was om de accijns te ontduiken.

Uitpraak

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' 11 uur geleden
Afbeelding
Gratis gids van bijenhoudersvereniging met tips voor bijenvriendelijke tuin 22 uur geleden
Eén-op-één gesprekken.
Alleen selecte groep inwoners krijgt alsnog één-op-één gesprek over deal De Regt de regt 23 uur geleden