Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Geen celstraf na verduistering 150.000 euro van VVD en stichting Stoomschip

112

SWIFTERBANT - Een 66-jarige inwoner van Swifterbant hoeft niet de cel in na het verduisteren van 150.000 euro van de statenfractie van de VVD en een stichting uit Almere die het stoomschip Vereeniging weer in vaart wil brengen. Als hij meewerkt aan schuldhulp en geen functie van penningmeester bekleedt, wordt de straf omgezet in een taakstraf van 180 uur.

De man heeft zich gedurende bijna zeven jaar schuldig gemaakt aan verduistering van geld, dat hij als penningmeester onder zijn hoede had. De rechtbank had hiervoor aanvankelijk onder andere een gevangenisstraf van een maand opgelegd. In hoger beroep is die celstraf nu kwijtgescholden.

Mantelzorger

Het hof neemt bij haar overwegingen mee dat de man tijdens die zeven jaar mantelzorger was van zijn echtgenote, waardoor een deel van zijn inkomsten wegviel. Hij erkent zelf dat dit een verklaring voor zijn handelen was en geen excuus.

De oud-penningmeester heeft een afbetalingsregeling getroffen en houdt zich daar tot nu toe aan. Het hof houdt er rekening mee dat hij waarschijnlijk de rest van zijn leven bezig is met terugbetalen.