De Meerpaaldagen kennen volgens Aat de Jonge al een blowverbod.
De Meerpaaldagen kennen volgens Aat de Jonge al een blowverbod. maartenheijenk.nl

Incidenten Meerpaaldagen mogen geen naam hebben

112

DRONTEN - ,,Er waren vermoedelijk tegen de tienduizend bezoekers; een volle tent. Als je die aantallen ziet, dan mag het aantal overtredingen eigenlijk geen naam hebben'', concludeert Marielle Steeneveld, woordvoerster van de Meerpaaldagen. Er werden op zaterdag vijf minderjaren betrapt met alcohol. Verder was er een wildplasser en een kwajongen die over de bar was gesprongen om zijn eigen biertje te tappen.

Op donderdag en vrijdag werden er nog respectievelijk 13 en 23 minderjarigen betrapt met alcohol. ,,We hebben gewaarschuwd: let nou op, hou je aan de regels. En dat heeft kennelijk geholpen'', zegt Marielle Steeneveld over de zaterdag.

Alle betrapte minderjarigen zijn naar De Meerpaal gebracht, waar ze pas weg mochten als hun ouders ze kwamen ophalen. Door akkoord te gaan met een alcoholmatigingscursus van het bureau Halt voorkwamen zij dat ze een strafblad krijgen.

Geen comazuipers

De organisatie van de Meerpaaldagen is blij met het feit dat zich dit jaar geen enkel geval van comazuipen heeft voorgedaan. Dit in tegenstelling tot andere jaren.

ProDronten ziet hierin een bevestiging dat het zerotolerancebeleid zijn vruchten heeft afgeworpen.

Lopen over geparkeerde auto

Het hele festival is verlopen zonder noemenswaardige incidenten. Vrijdag is er behalve de drinkende minderjarigen alleen iemand aangehouden wegens een vernieling in de tent.

Na afloop is er buiten het festivalterrein volgens de politie wel een aanhouding geweest voor het lopen over een geparkeerde auto en was er een ruzie in het centrum.

Meisje lastiggevallen

,,Het uitgebreide cameratoezicht heeft haar functie bewezen'', aldus ProDronten, ,,Een aantal heren die een meisje lastig viel op een parkeerplaats, is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het meisje heeft aangifte gedaan. De centrale post van de Meerpaaldagen heeft het incident grotendeels op beeld staan.''

Ruit van een winkel

Een ruit van een winkel moest het vrijdag ontgelden. De organisatie van de Meerpaaldagen heeft de videobeelden bekeken en de veroorzaker zaterdag aangesproken. Deze gaat de schade vergoeden.

,,Er was geen sprake van opzet. Het is gebeurd tijdens een onschuldig stoeipartijtje'', aldus Marielle Steeneveld, ,,Hij had het alleen uit zichzelf even moeten melden.''

Over de bar springen

Voor wat betreft de zaterdag meldt de organisatie alleen een wildplasser en een minderjarige die over de bar is gesprongen om zijn eigen biertje te tappen. Beide personen gaan naar bureau Halt en krijgen een terreinverbod voor twee jaar.

Je voorkomt ellende

,,We hebben er bovenop gezeten. Dat komt hard over, maar je voorkomt er ook een hoop ellende mee'', concludeert Steeneveld.

Ook voorzitter Richard Onderberg verdedigt het beleid: ,,Wij kunnen niets veranderen aan de Nederlandse wetgeving. Onze vergunning staat ermee in verband, dus als we niets doen hebben we over een tijdje geen vergunning voor een feestje. Dat kan ook niet.''

,,Wij handhaven en dat blijven we doen, want we willen dit feest ieder jaar organiseren. Voor iedereen!''

Voedsel- en Warenautoriteit

De Meerpaaldagen kregen vrijdag een onaangekondigd bezoek van de Voedsel- en Warenautoriteit. Zij gaven het evenement het predicaat 'uitmuntend' ontvangen. Stichting ProDronten ervaart dit als een compliment voor het beleid dat ze voert op het gebied van toezicht en handhaving.









>> Zie het dossier 'Meerpaaldagen' van DeDrontenaar.nl.
>> De Meerpaaldragers.
>> Vul ook de De Grote Redeplein Enquête in.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 11 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 12 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 12 uur geleden