Het afval uit Dronten wordt verwerkt door HVC.
Het afval uit Dronten wordt verwerkt door HVC. ©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten stribbelt tegen bij salaris boven de balkenendenorm

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad van Dronten heeft tien maanden geleden een motie aangenomen, waarin wordt aangedrongen op het verlagen van het salaris van HVC-directeur Wim van Lieshout. B en W hebben sindsdien geprobeerd dat standpunt over te brengen, maar hebben de andere aandeelhouders niet volledig weten te overtuigen.

De gemeente Dronten is samen met 47 andere gemeenten en 6 waterschappen eigenaar van afvalverwerkingsbedrijf HVC. De afgelopen periode is er veel gedoe geweest rond HVC. Eerst omdat het bedrijf haar financiële zaken niet op orde had en vervolgens omdat de directeur een inkomen had van 262.000 euro plus een forse vergoeding voor zijn auto.

Balkenendenorm

De gemeenteraad verzocht in mei vorig jaar om dat inkomen te verlagen tot de balkenendenorm. De Raad van Commissarissen van HVC probeerde tijdens de aandeelhoudersvergadering van begin deze maand om het hogere salaris er toch door te drukken. De aandeelhouders staken daar een stokje voor.

Wel werd besloten dat het inkomen van de huidige directeur 10% boven de balkenendenorm mag liggen. Dronten heeft hier tegen gestemd.