Ton van Amerongen (VVD)
Ton van Amerongen (VVD) © Eelco Lindhout

Meerderheid gemeenteraad: XL De Ateliers heeft voldoende kansen gehad

Cultuur

DRONTEN - ,,Wat mij betreft zit er geen rek meer in.” Met die woorden sloot wethouder Ton van Amerongen vanavond de discussie over de toekomst van XL De Ateliers af. De wethouder kreeg de volle steun van de coalitiepartijen CDA, VVD en Leefbaar Dronten. Daarmee lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat XL De Ateliers alsnog gaat verhuizen naar de Rendierweg.

Voorzitter Henke Baars van de stichting XL De Ateliers somde aan het begin van de beraadslagingen in de raadscommissie nog eens alle verdiensten van de stichting op.

Het belang van XL De Ateliers

Zonder uitzondering onderstreepten ook de raadsfracties het belang van deze culturele instelling. Maar waar de oppositiepartijen vroegen om wat meer clementie, steunden CDA, VVD en Leefbaar Dronten de wethouder. Die vindt dat de stichting genoeg kansen heeft gehad.

XL De Ateliers biedt onderdak aan bedrijven, instellingen en initiatieven op het gebied van creatieve industrie, kunst en cultuur. De vestiging aan De Amstel is echter in strijd met het bestemmingsplan. Daarom is er samen met de gemeente gekozen voor een verhuizing naar de Rendierweg. Nu die verhuizing misschien niet doorgaat, is het de vraag of XL De Ateliers kan voortbestaan.

Drie voorwaarden

De wethouder herinnerde er vanavond aan dat XL De Ateliers vóór eind mei aan drie voorwaarden moet voldoen: het pand aan De Amstel moet verkocht zijn, er moeten gegevens voor de bestemmingsplanwijziging van de Rendierweg zijn aangeleverd en er moet een goedgekeurde aanvraag voor Europese subsidie liggen.

Aan alle drie de voorwaarden is volgens de wethouder nog steeds niet voldaan. Daarom vond hij het begin vorige maand verstandig om de gemeenteraad te informeren. Hij schreef dat het heel lastig gaat worden.

Jan Klopman (CDA) meende dat XL De Ateliers voldoende kansen heeft gehad: ,,Als het niet op tijd lukt, moeten we misschien een keer de conclusie trekken dat het er niet in zit.” Volgens Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) hebben B en W naar behoren gehandeld. Daar was Remco de Maaijer (VVD) het mee eens: ,,Het college heeft er alles aan gedaan.”

Uitstel of bemiddelaar

De oppositie stribbelde onder leiding van Albert Bleijenberg (GroenLinks) tegen: ,,Wij zijn van mening dat er gezocht moet worden naar een oplossing.” Hij noemde daarbij uitstel of het aanstellen van een bemiddelaar als mogelijkheden: ,,Wat ons betreft zijn we nog niet uitgepraat.”

Yvonne den Boer (D66) wenste geen blanco cheque aan XL De Ateliers te geven: ,,Maar wij kunnen meegaan in het idee van uitstel en bemiddeling.’’ Ook Piet van Voorst (ChristenUnie) riep het college op om in gesprek te blijven.

Jan den Boer (SP): ,,Als de stekker eruit gaat, gaan we iets bijzonder moois missen in Dronten. Daarom een dringend appèl op het college en de raad om hier op een goede manier mee om te gaan en om niet de zaak op te heffen.”

Onvermurwbaar

De wethouder was onvermurwbaar. Hij erkende dat de gemeente bij de aanvraag van de Europese subsidie wat steken heeft laten vallen, maar voegde er meteen aan toe dat de verantwoordelijkheid voor die aanvraag bij XL De Ateliers ligt. Van Amerongen rekende voor dat de gemeente bereid is zo’n 230.000 euro te investeren in de verhuizing: ,,Het verwijt dat de gemeente er geen geld in wil steken, leg ik verre van mij.”

Suzanne Stoop (PvdA) wees erop dat de deadline van eind mei niet door de gemeenteraad is vastgesteld. Zij riep het college op om daar soepel mee om te gaan. De wethouder zag dat niet zitten: ,,We hebben nu eenmaal mijlpalen en data afgesproken.”

Albert Bleijenberg vroeg aan het eind van de beraadslagingen of hiermee de kous af is. Een motie die door de meerderheid van de gemeenteraad wordt aangenomen, lijkt voor de oppositie de enige uitweg. GroenLinks denkt erover na om zo’n motie in te dienen.