Veel vliegtuigen, maar geen Lancaster tijdens dodenherdenking en taptoe in Dronten

Algemeen

DRONTEN - Er vliegt dit jaar wederom geen Lancaster bommenwerper over Dronten op 4 mei. Net als vorig jaar heeft de Lancaster van de Battle of Britain Memorial Flight (BBMF) technische problemen.

Traditiegetrouw vliegt de Lancaster op 4 mei over Dronten om een luchtgroet te brengen. Vorig jaar lukte dat niet en werd de bommenwerper vervangen door een Dakota uit 1942 van de Royal Air Force. Dit jaar heeft de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten geen alternatief gevonden. Wel vliegen er tijdens de dodenherdenking en tijdens de taptoe op zaterdag 6 mei vliegtuigen over.

Op donderdag 4 mei passeert er iets na acht uur een Mustang, om ongeveer 20.20 uur gevolgd door vijf of zeven Edam Busters.

Luchtmacht bij taptoe

De gemeente Dronten en de Koninklijke Luchtmacht hebben een intentieverklaring ondertekend, waarbij de luchtmacht zich verplicht om mee te werken aan de activiteiten rond 4 en 5 mei in Dronten. Tijdens de Taptoe Dronten op het Meerpaalplein is de luchtmacht aanwezig met een bus. Er wordt die middag een luchtballon opgeblazen en het publiek kan oefenen in twee flight simulators, onder andere van een F35 ofwel de JSF.

Tijdens de taptoe vliegen er om ongeveer 13:45 uur drie historische vliegtuigen over: twee Harvards en een Spitfire. Op het plein staan twee hele grote modelvliegtuigen met een spanwijdte van meer dan vijf meter. Vliegen in het centrum is daarmee niet toegestaan, maar ze zullen wel enige tijd stationair draaien om het publiek naar de taptoe te lokken.

Dodenherdenking Dronten