Inzwemmen voor de Den Braventrofee.
Inzwemmen voor de Den Braventrofee. Zuiderzeezwemmers

Tweede plaats voor Zuiderzeezwemmers tijdens wedstrijd om Den Braventrofee in Dronten

DRONTEN - De Zuiderzeezwemmers moesten net als vorig jaar genoegen nemen met de tweede plaats tijdens de door de club zelf georganiseerde wedstrijd om de Den Braventrofee. De thuisploeg behaalde zes eerste, vier tweede en zes derde plaatsen.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

Jaarlijks wordt door de Zuiderzeezwemmers in het paasweekeinde een wedstrijd georganiseerd om de Den Braventrofee. Deze wedstrijd is vernoemd naar hun ere lid, de bijna 84-jarige heer Den Braven uit Dronten. Den Braven is al lid vanaf de oprichting van de Drontense club en heeft daar behalve actief zwemmer zo ongeveer alle official taken vervuld van tijd waarnemer tot scheidsrechter.

Het was dan ook een groot gemis dat de heer Den Braven dit jaar niet van de partij kon zijn om te genieten van het zwemspektakel, om de bekers uit te reiken aan de winnende verenigingen en zijn betrokkenheid te tonen bij zwemmers en vrijwilligers van de Drontense vereniging, omdat hij het afgelopen jaar helaas is getroffen door een ernstige ziekte.

Ook deze keer was het favoriete toernooi weer een goed bezette wedstrijd en deed er een recordaantal van 250 zwemmers mee. Aan de start verschenen de zwemmers van de verenigingen uit Kampen, Apeldoorn, Wapenveld, Zwolle, Emmeloord, Nunspeet, Beilen, Wezep, Lelystad en Amersfoort. Geen gebrek aan concurrentie dus in de diverse leeftijdscategorieën.

Medailles

Ondanks de enorme drukte en mede daardoor de extra warmte die werd geproduceerd rond het wedstrijdbad, lieten de zwemmers zich niet weerhouden van het zwemmen van prachtige prestaties. Veel persoonlijke records sneuvelden.

Voor ZZZ werd de eerste medaille gewonnen door Hilde Jonkman. Zij deed dit op de 100 meter schoolslag, waar ze als derde aantikte in een prachtig pr van 1.27.26. In het programma daarna op de 100 meter rugslag was het Ilmar Stoop die na een mooie race als eerste aantikte in een pr van 1.07.47.

Vervolgens won Cynthia Smit de race bij de jeugd in een tijd van 1.09.44. Bij de dames werd de 100 meter vlinderslag met een enorme voorsprong gewonnen door Danique Stoop in een mooie tijd van 1.03.58. Lisanne van der Heide tikte hier als derde aan in een tijd van 1.15.89.

Na de pauze ging de sportieve strijd onveranderd voort, nu op de vrijeslag. Deze werd gezwommen in alle leeftijdscategorieën. Ilmar Stoop was hier de eerste die in de prijzen viel. Hij werd tweede in een tijd van 59.51.

Cynthia Smit tikte ook als tweede aan en deed dat in een tijd van 1.00.83. Bij de dames won Danique Stoop wederom de race in een tijd van 58.89. Dagmar Kruik werd hier heel netjes derde in 1.02.32.

Vierde plaatsen

Er waren ook nog al wat Zuiderzeezwemmers die net naast het podium belanden. Dit was op de 50 meter rugslag Kimberley Olieman. Zij deed dat in een prachtig pr van 45.92. Op de 100 meter vlinderslag werd Patrick Kip vierde in een tijd van 1.08.24.

Op de 50 meter vrijeslag was het weer Kimberley Olieman nu in een pr van 40.76. Suzanne Vesseur tikte in haar categorie als vierde aan tikken in een pr van 33.82. Bij de junioren stond Hilde Jonkman net niet op het podium. Ze zette wel een prachtig pr op de klok van 1.04.83.

Bij de heren was het Patrick Kip die de medailles net miste en aantikte in een mooie tijd van 59.33. Bij de dames zwom Lisanne vab Heide zich heel netjes naar een vierde plaats in 1.03.97.

Afsluitende estafettes

De wedstrijd wordt altijd afgesloten met wisselslagestafettes voor alle leeftijdscategorieën. Ook hier gingen de teams van ZZZ weer goed. Bij de minioren op de 4x25m wisselslag werd team 1 met Nils Pit, Lotte Venhuizen, Kimberley Olieman en Gijs Vesseur tweede in 1.35.52,. Team 2 met Licianne Jungeling, Bert Hagting, Iris Kasteel en Collard Jungeling werd derde in 1.38.02 een prachtige verbetering van hun inschrijftijd.

Op de 4x50 meter wisselslag werd het team met Lotte Klaver, Ilse Tonkens, Wendy Kasteel en Suzanne Vesseur tweede in 2.42.74 een verbetering van hun tijd. Bij de heren op de 4x100 meter wisselslag won het snelste ZZZ-team met Ted Ruiter, Joep Versluis, Patrick Kip en Ilmar Stoop de race in 4.42.57. Het tweede team met Thomas van Dongen, Tom Reurink, Martijn Kip en Meindert van Duin werd derde in 5.39.98.

Ook bij de dames werden er punten gepakt. Het snelste team met Cynthia Smit, Leonie Nijenhuis, Danique Stoop en Dagmar Kruik won met een prachtige voorsprong in een tijd van 4.40.89. Het tweede team met Hilde Jonkman, Annemarie ten Have, Lisanne van der Heide en Jaimy Straatman werd heel netjes derde in 5.06.85.

Eindklassement

Al deze prachtige prestaties waren goed voor een tweede plaats in het eindklassement. Die werd opgemaakt aan de hand van de gescoorde medailleplaatsen per programma, waarmee je 3 ,2 of 1 punt kon binnenhalen voor je club.

De vrijwilligers bij ZZZ, die het niet gewend zijn om een wedstrijd te organiseren voor zo’n grote groep deelnemers met publiek, hebben ervoor gezorgd dat de wedstrijd strak georganiseerd en voorspoedig verliep. Zij kunnen dus met z’n allen terugkijken op een zeer geslaagde wedstrijd.