De elftallen van Asv Dronten en Nieuw-West.
De elftallen van Asv Dronten en Nieuw-West.

Jeugdelftal van Asv Dronten op uitnodiging van de koning naar Marokko

Sport

DRONTEN - Asv Dronten JO11-2 gaat volgende week naar Tanger voor een internationaal toernooi. Het is een bijzondere trip, want de 10- en 11-jarige Drontenaren zijn hoogstpersoonlijk uitgenodigd door koning Mohammed VI van Marokko.

Leider Ed Jongkind: „Ik werk op Schiphol en mijn collega, een Marokkaanse jongen, is trainer van Nieuw-West in Amsterdam. Hij is met zijn team uitgenodigd door de koning van Marokko, die een toernooi wilde organiseren omdat de kroonprins 14 jaar wordt.”

Een grap?

„Mijn collega zei: we mogen nòg een team uitnodigen, wil jij?”, vertelt Jongkind. De leider van de ASVD-pupillen zag het meteen zitten en stuurde een appje naar de ouders.

„Wij dachten eerst dat een grap was”, lacht Greeke Robaard, moeder van één van de Asv Dronten-spelers. Toen er een brief uit Marokko kwam met een officiële uitnodiging, besefte iedereen dat het wel degelijk serieus was.

Alles wordt betaald

„Het hele toernooi, het hotel, het eten en drinken, alles wordt gesponsord door de koning. Alleen de vlucht moet betaald worden door onszelf”, legt Greeke Robaard uit.

In eerste instantie mochten er drie of vier begeleiders mee. Jongkind zag dat echter niet zitten: „Een toernooitje in Nederland is wat anders, maar ik stuur zelf mijn jongen ook niet zomaar naar Marokko."

,,Dus we hebben gezegd: er moet voor ieder kind een ouder mee kunnen. Dat was geen probleem. Daarna is het heel snel gegaan en was het binnen twee weken geregeld. We gaan met 12 ouders en 12 kinderen.”

Iedereen gaat mee

Financieel betekende het nogal wat voor sommige ouders, ook al omdat er ook nog paspoorten moesten worden aangevraagd en inentingen moesten worden geregeld. Mede dankzij teamsponsor Peter de Boer hoeft er echter niemand thuis te blijven. Ook de scholen deden niet moeilijk over een paar vrije dagen.

Het gezelschap gaat vijf dagen weg. Aan het toernooi doen zestig teams mee uit Afrika, Europa en zelfs Zuid-Amerika. Het evenement wordt geopend met een grote ceremonie. „Het wordt een geweldige happening”, blikt de leider vooruit.

Andere cultuur

Ter voorbereiding komt Nieuw-West woensdagavond naar Dronten voor een oefenwedstrijd: polderjongens tegen vooral Nederlandse jongens met een Marokkaanse achtergrond.

Juist die kennismaking met een andere cultuur spreekt Ed Jongkind aan: „Ze hebben daar andere gewoontes, ze gaan bijvoorbeeld tussen de middag bidden. Daar hoeven wij niet aan mee te doen, maar de jongens zien wel hoe de cultuur in een ander land is. Dat is gewoon heel gaaf!”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 15 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 16 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 16 uur geleden