Afbeelding
maartenheijenk.nl

Fietsende muzikanten stelen de show op het Meerpaalplein

Cultuur

DRONTEN - De flypast en het mooie weer lokten vanmiddag honderden mensen naar het Meerpaalplein voor de jaarlijkse bevrijdingstaptoe. Het wielrijderskorps Crescendo uit Opende was de absolute publiekstrekker.

Voorzitter Dirk Drogt van de stichting 4 met herdenking Dronten liep zo trots als een pauw in het rond. De dodenherdenking op donderdag was weer uitstekend verlopen en het succes van de taptoe betekende een prachtige afsluiting.

Airgunners

Wel was het jammer dat het programma voor de meeste Airgunners druk genoeg was geweest. Zij zaten alweer thuis in Engeland en misten dus de fietsende muzikanten.

Fiets

,,Je moet je onderscheiden", lacht voorzitter Alex Nieuwland van wielrijderskorps Crescendo als hem gevraagd wordt waarom de Friezen muziek maken op de fiets.

,,Er was in de jaren zeventig een militaire fietskapel. Toen die ermee stopten hebben wij het opgepakt. We zijn als korps in 1922 begonnen, in 1973 zijn we gaan fietsen. De eerste keer tijdens de TT in Assen was een doorslaand succes en toen zijn we doorgegaan."

Hele wereld

,,We reizen inmiddels de hele wereld over om ons kunstje te doen: acht keer Japan, Hong Kong, Turkije, eigenlijk heel Europa. Voor volgend jaar hebben we tot nu toe alleen nog maar buitenlandse optredens gepland."

Dronten is in dat drukke schema heel welkom. ,,Want het buitenland is natuurlijk heel mooi, maar het kost veel vrije dagen en we zijn maar amateurs..." Toch kijkt de voorzitter alweer uit naar de eerstvolgende trip naar Belfast. ,,Dat zijn mooie uitstapjes, vooral omdat het weer eens heel wat anders is."

Voortreffelijk

Nieuwland is enthousiast over de bevrijdingstaptoe in Dronten: ,,Goeie korpsen, eerlijk is eerlijk. Een mooi stuk muziek, het weer is voortreffelijk en het is ook bijzonder dat het gratis is. We gaan ieder jaar naar Duitsland en daar kost een kaartje zomaar 40 euro."

Wat moet je hiervoor kunnen? ,,Om te beginnen moet je durf hebben, je moet de fiets erop aanpassen en wat het belangrijkste is: je moet jong beginnen. De jeugd begint op de fiets en pas na verloop van tijd komt de muziek erbij."

Opende

Jullie hebben Opende inmiddels aardig op de maart gezet. ,,Ja, Opende... wie kent het niet?", weet de preses, ,,In ons dorp wonen 2.500 mensen. Wij zijn een begrip, zeker in de eigen regio."

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 5 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 5 uur geleden