Amber Lups poseert na de boksworkshop met Nouchka Fontijn.
Amber Lups poseert na de boksworkshop met Nouchka Fontijn. maartenheijenk.nl

Jochem van Gelder, Nouchka Fontijn, BN'ers werken mee aan Drontense landelijke dag voor kinderen van kankerpatiënten

Algemeen

DRONTEN - Twee jaar geleden werd Ingeborg Lups uit Dronten ziek. Ze vocht tegen kanker en merkte dat het niet alleen haar, maar haar hele gezin aanging. ,,Voor kankerpatiënten is er van alles, maar voor de kinderen van die patiënten was er niets. Toen heb ik het zelf maar georganiseerd." Zaterdag was de eerste landelijke dag van 'haar' stichting Langs de Zijlijn.

Ongeveer 75 kinderen van kankerpatiënten uit het hele land en ongeveer net zoveel ouders zijn naar De Meerpaal gekomen om daar lezingen, gesprekken en workshops te volgen. Voor de kinderen is het vooral actie en volop aandacht krijgen.

De volwassenen kunnen van sprekers horen wat een dergelijke ziekte van een ouder met hun kroost doet. Verschillende bekende Nederlanders verlenen hun medewerking aan de dag. Zo zijn er voor de kinderen workshops te volgen van de internationale dj Liebrand, oud-profvoetballer Tjeerd Korf, drummer Stefan Kruger en Dancing with the Stars-jurylid Jan Postulart.

De dertienjarige dochter Amber van Ingeborg Lups bevestigt dat de ziekte van haar moeder veel impact op haar heeft gehad. Ze zweet nog na van een workshop boksen van de bekende bokster Nouchka Fontijn als ze vertelt dat ze trots is op haar moeder. ,,Ze maakt van iets negatiefs iets positiefs", vindt ze.

Onzekere toekomst

Ze merkt tijdens de dag dat andere kinderen gelijke ervaringen hebben als zij. ,,We praten er hier niet zo over, maar je hebt toch een soort gevoel dat je elkaar snapt. Als je moeder ziek wordt is dat heel raar, de toekomst is onzeker, je weet niet wat er gaat gebeuren."

Nouchka Fontijn hoefde er niet lang over na te denken om een middagje workshops te komen geven aan de kinderen. ,,Het was zó toevallig. Ik had het boek over Saskia Gootjes zitten lezen. Dat meisje hier uit de gemeente dat aan kanker overleed. Ik had het uit en wilde naar bed gaan. Toen bedacht ik dat ik na zo'n heftig verhaal vast niet direct kon slapen en opende ik nog even de mail. Daarin zat het verzoek van Ingeborg, ook uit Dronten, om aan deze dag mee te werken. Dan zeg je geen nee."

De kinderen werken zich in het zweet met opstoten en hoeken en ook Amber slaat er op los. Met haar moeder gaat het inmiddels weer goed en die kreeg van iedereen positieve reacties op haar plan. ,,Zelfs ziekenhuizen belden mij op om te zeggen dat het zo goed is wat de stichting doet. Er is zoveel behoefte aan. Kinderen hebben ondersteuning nodig." Dat zij dat, als vrijwilliger, op moet pakken vindt ze eigenlijk raar. ,,Ik ben maar een moeder uit Dronten. Zij zijn de professionals."

Ingeborg Lups is erg tevreden over die eerste landelijke dag. ,,Het is een mooi begin. Ik ga er naar streven dat landelijk ieder kind ondersteuning krijgt als een ouder ziek wordt."