Marijke Brommer en de blauwe stoel.
Marijke Brommer en de blauwe stoel. ©maartenheijenk.nl

Leerlingen kinderkunst van Marijke Brommer kijken nu al uit naar volgend seizoen

Cultuur

DRONTEN - Marijke Brommer uit Ermelo is docent kinderkunst aan de Meerpaal Academie. Ze geeft les aan kinderen van 6 jaar tot een jaar of 16. Tijdens de open dag in De Meerpaal werkte ze zaterdag samen met de bezoekende kinderen aan een blauwe stoel.

Wat doe je vandaag preces?
Marijke Brommer: „We versieren een stoel met blauwe spullen, spullen die door kinderen zijn gemaakt. Al die blauwe dingen worden in de stoel verwerkt en die stoel komt straks aan de reling te hangen. Dit is een voorbeeld voor ouders, zodat ze zien wat we doen op de kinderkunst op de dinsdagmiddag.”

Leg eens uit wat jullie allemaal doen?
„We schilderen, we tekenen, we doen veel opdrachten met kijken, we werken met heel veel materialen: met ijzer, met hout, met wol, met stof. Ze mogen lijmen, ze mogen kleuren mengen. We hebben allerlei materialen voorhanden en daardoor raken ze geïnspireerd en kunnen ze leuk werken.”

Hoeveel kinderen volgen jouw lessen?
„Ik heb op dit moment ongeveer 25 leerlingen. We werken met kleine groepjes van ongeveer acht kinderen. Het valt altijd op dat ze heel goed samenwerken. Volgende week zijn de lessen alweer afgelopen en ze staan nu al te trappelen om de lessen van het nieuwe jaar in te stappen.”

Hoe ben jij hierin beland?
„Ik ben beeldend kunstenaar en ik vind dat iedereen moet kunnen proeven aan kijken naar de natuur, naar alles om je heen. Omdat het geweldig is om mooie dingen te maken. Ik vind het heel fijn om kinderen te inspireren en te laten kijken naar de wereld om hen heen. We lopen in gebouwen, in kleren, in allemaal dingen die ontworpen zijn en bedacht zijn door mensen. Als ze daar naar leren te kijken, raken ze er door geïnspireerd.”

Wat geeft de meeste voldoening?
„Vooral het proces waar je middenin zit, het opbouwen van iets, daar kan ik echt van genieten.”

En waar geniet je dan van? Van de kinderen?
„Dat kinderen initiatief nemen, bezig zijn, vastpakken, zin krijgen, mooie dingen willen maken, een fijn gevoel willen hebben, trots zijn op zichzelf.”

Wat is leuker: zelf kunst maken of werken met kinderen?
„Allebei. Echt fifty-fifty. Ik vind het heerlijk om thuis in mijn eigen atelier te werken, maar ik vind het ook heerlijk om met kinderen te werken.”

Je werkt hier al 17 jaar. Zijn de kinderen in Dronten anders dan op het ‘oude land’?
„Nee, eigenlijk niet. Je merkt wel dat iedereen overal vandaan komt. Ik vind dat geweldig, ik hou van de polder.”

Open dag Meerpaal Academie