Afbeelding
Ā©maartenheijenk.nl

Gemeentelijke belastingen stijgen met 0,7%, afvalstoffenheffing misschien omlaag

Gemeente

DRONTEN - Vrijwel alle gemeentelijke tarieven en belastingen gaan in 2018 met het inflatiepercentage van 0.7% omhoog. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo is de afvalstoffenheffing de afgelopen jaren gedaald en dat is ook voor het komende jaar een mogelijkheid.

Het gaat de gemeente Dronten financieel voor de wind en daarom stelt wethouder Ton van Amerongen de gemeenteraad voor om de burgers niet zwaarder te belasten dan met het inflatiepercentage. Dat betekent dat de OZB en de andere belastingen met 0,7 procent stijgen.

Afvalstoffen en riool

Er zijn vier uitzonderingen. De hoogte van de afvalstoffenheffing is afhankelijk van de kosten en de baten. ā€žDie berekeningen moeten we nog makenā€, zegt van Amerongen, ā€žDe afvalstoffenheffing kan dus nog afwijken van het inflatiepercentage en mijn ervaring is dat het de afgelopen jaren is gedaald in plaats van gestegen.ā€

Ook de rioolheffing moet nog worden vastgesteld aan de hand van de inkomsten en uitgaven. ā€žOok daar verwacht ik dat-ie niet meer zal stijgen dan het inflatiepercentageā€, kondigt de wethouder aan.

Bouwleges fors omhoog

De bouwleges gaan wel fors omhoog: ā€žDe raad heeft zich uitgesproken dat deze op termijn kostendekkend moeten zijn. Dus die laten we ieder jaar met 10% groeien om te stijgen naar die 100% kostendekkendheid.ā€

Voor wat betreft de toeristenbelasting is met de recreatieondernemers afgesproken dat het tarief van 95 cent per persoon per nacht vooralsnog gelijk blijft.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 6 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 7 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 7 uur geleden