Wethouder Dirk Minne Vis (CDA)
Wethouder Dirk Minne Vis (CDA) ©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten verkiest internet via straalverbinding boven glasvezel

Algemeen

DRONTEN - „Er is gezegd: waarom geen glasvezel, glas is de toekomst. Maar dat valt te betwijfelen”, zegt wethouder Dirk Minne Vis over de keuze voor een 40 meter hoge mast aan de Haringweg. De gemeente verwacht hiermee 100% internetdekking in het buitengebied te kunnen realiseren.

Op verzoek van de gemeenteraad werkt de gemeente mee aan het realiseren van snel internet in het buitengebied. Wethouder Vis is er twee jaar geleden mee aan de slag gegaan. Op dat moment kon met een mast een 3G-verbinding worden gerealiseerd. Inmiddels is de techniek dusdanig ontwikkeld, dat 4G mogelijk is.

Bomen niet langer een probleem

Probleem bij een straalverbinding waren altijd de bomen, vooral als de blaadjes nat waren. „Met de nieuwste technologie zijn die problemen bijna opgelost”, weet Dirk Minne Vis.

Waarom wordt er een mast gebouwd en niet gewoon een bestaande windmolen gebruikt? Dirk Minne Vis: „Omdat je er bij een windmolen met een hoogwerker bij moet als je er een extra antenne bij wilt zetten. Een mast is makkelijker up-to-date te houden.”

Vóór 1 juli plaatsen

De gemeente werkt voor deze internetverbinding samen met de firma Greenet. Dit bedrijf krijgt een lening van de gemeente. Hierdoor is Greenet in staat de mast voor 1 juli te plaatsen en hoeft men niet te wachten totdat er genoeg deelnemers zijn.

De wethouder gaat er van uit dat iedere boerderij en iedere camping straks snel internet heeft. „Mocht dat technisch gezien niet lukken, dan gaan we kijken naar maatwerk, want we willen 100% dekking”, aldus de heer Vis.

Landbouworganisaties hebben vertrouwen

Op de vraag of de landbouworganisaties er tevreden over zijn, antwoordt de wethouder: „De landbouworganisaties zijn tevreden als-ie er staat en als het werkt. Maar ze hebben vertrouwen in onze aanpak.”