De politie is vandaag je beste vriend in Biddinghuizen.
De politie is vandaag je beste vriend in Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl

Inwoners van Biddinghuizen mogen anoniem hun mening geven over de politie

112

DRONTEN - De politie stond donderdag met een grote truck in Swifterbant, gisteren in Dronten en vandaag op het Op Dreef Festival in Biddinghuizen. Tal van agenten informeren de feestvierders over hun werk en in de truck mag de bevolking haar mening geven over de politie.

DeDrontenaar.nl nam een kijkje op het festivalterrein in Biddinghuizen en sprak met wijkagent Jaap Glastra.

Wat doen jullie vandaag allemaal?
Jaap Glastra: „We proberen in contact te komen met de bevolking. We staan hier met een truck, waar de mensen een enquête in kunnen vullen. We vragen met name: wat zijn uw ervaringen met de politie? Waar kan de politie extra aandacht aan besteden? Kent u de wijkagent? Wat vindt u van de wijkagent?”

Wat is het doel van zo’n enquête?
„Je stelt jezelf er erg kwetsbaar mee op, maar aan de andere kant: je kunt er ook van leren.”

Wat gebeurt er met de resultaten?
„Die worden uitgewerkt en dan gaan we kijken wat we ermee kunnen doen. Je kunt natuurlijk nooit aan alle verwachtingen voldoen, maar we proberen er een grote lijn uit te halen. Misschien kunnen we door dingen net iets anders te doen de maatschappij meer dienen. Want dat is waar het om gaat: we zijn er voor de mensen.”

Hebben jullie al eerste resultaten gezien?
„Nee, want de enquêtes zijn anoniem en als je nu al resultaten zou weten, zou je enigszins kunnen herleiden wie wat heeft ingevuld.”

Wat denkt u, doen jullie het goed?
„Dat hoop ik, maar het kan altijd beter. Je hebt voor jezelf een beeld dat je goed bezig bent. Het kan zijn dat het door de mensen heel anders uitgelegd wordt. En nogmaals: wij zijn er voor de mensen.”

Hoe is de belangstelling?
„Ik vind dat het behoorlijk doorloopt. We hebben Swifterbant en in Dronten gestaan en vandaag hier in Biddinghuizen en we zijn behoorlijk tevreden over het aantal deelnemers.”

Het lijkt me geen representatieve enquête. De mensen die wat te klagen hebben stappen toch als eerste naar binnen?
„Dat weet ik niet. Je krijgt toch belangrijke informatie binnen. Er zijn natuurlijk mensen die liever niet met de politie geassocieerd worden en die niet naar binnen gaan. Maar ik heb net ook mensen gezien waarmee ik in het verleden wel conflicten heb gehad. Daartegen heb ik ook gezegd: vul ‘m alsjeblieft eerlijk in! Als jij niet tevreden bent over de politie, moet je dat gewoon zeggen. Want als je alleen de gewenste antwoorden gaat geven, daar worden we ook niet wijzer van. Als de mening van de mensen over de politie pijnlijk is, dan is dat niet anders en dan moeten we daarmee verder.”

Er lopen hier veel agenten, is het vandaag wel veilig in de gemeente Dronten?
„Hier in Biddinghuizen in ieder geval wel… Maar het mooie is dat er ook mensen zijn die hier tijdens hun vrije zaterdag staan. Die hebben hun vrije dag ervoor opgegeven.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 8 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 8 uur geleden