Het carillon heeft een open constructie.
Het carillon heeft een open constructie. ©maartenheijenk.nl

Gemeentebestuur Dronten wil geen koekenbakkers op het carillon laten spelen

Cultuur

DRONTEN - De Drontenaren zitten niet te wachten op amateurs of studenten die het carillon in het gemeentehuis bespelen, want het geluid dringt door in de wijde omgeving en in woningen. Dat schrijven burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de ChristenUnie.

Dorpsbeiaardier Frits Reynaert bespeelt het carillon tien keer per jaar. Met ingang van volgend jaar wordt dat twaalf keer. Het kost de gemeente 1.920 euro per jaar. De ChristenUnie heeft het college gevraagd of daarnaast bijvoorbeeld jonge muzikanten het carillon kunnen bespelen.

Hoorbaar in hele omgeving

B en W vinden dat geen goed idee: „Want het carillon is een openbaar muziekinstrument, hoorbaar in de gehele omgeving, waarbij de kwaliteit gewaarborgd dient te blijven.”

Het instrument is in Dronten heel goed te horen. „De beiaard is weliswaar niet zo groot, maar hangt wel erg laag en klinkt door de open constructie nadrukkelijk naar buiten. Dit vraagt van de beiaardier de nodige beheersing van het instrument.”

Hoge eisen

Bovendien schrijft het college dat het carillon in Dronten vanwege de beperkte omvang (slechts 2 octaven) een zeer specialistisch instrument is. Dit stelt hoge eisen aan de beiaardier: „Kwaliteiten die men doorgaans nog niet aantreft bij studenten.”

Tenslotte stellen B en W dat de Nederlandse Beiaardschool voldoende oefenfaciliteiten heeft. De studenten mogen af en toe oefenen op de beiaard van Amersfoort en volgens het college wordt daarover met regelmaat geklaagd door omwonenden: „Omdat men steeds dezelfde muziekwerken hoort in wisselende kwaliteit.”