Bewoners van Swifterbant buigen zich over het locatieplan.
Bewoners van Swifterbant buigen zich over het locatieplan. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Sociale media en 'zeer standvastige activist' beïnvloeden discussie afvalcontainers

Gemeente

SWIFTERBANT - Wethouder Nico Verlaan erkende donderdag dat hij bij de realisatie van ondergrondse afvalcontainers zeer nadrukkelijk is geconfronteerd met de sociale media. Hij wees onder andere op een ‘zeer standvastige activist in Swifterbant’.

De wethouder sprak over ‘een man met een spandoek’: „Die man is erg boos op mij, waarbij het taalgebruik oploopt.” Verlaan vertelde dat de buurman van deze actievoerder zelfs bezorgd aan de wethouder heeft gevraagd hoe hij zich houdt onder zoveel weerstand.

Hoogbouw en appartementen

Nico Verlaan herhaalde in antwoord op vragen van de VVD dat de containers bij de hoogbouw en appartementen van OFW niet onder de inspraakprocedure vallen. Hij vertelde dat de locaties voor deze containers in goed overleg met OFW en de verenigingen van eigenaren zijn vastgesteld.

Wel erkende de wethouder dat het verstandiger was geweest om ook deze containers op het ‘vlekkenplan’ te zetten, dat naar de overige bewoners is gestuurd.

Drie soorten situaties

Over de inspraakprocedure rond de locaties van de containers zei de wethouder dat er drie situaties mogelijk zijn. Als de buurt zich kan vinden in de door de gemeente voorgestelde locatie, is er niks aan de hand: „Dan kunnen we gewoon plaatsen.”

Zijn er zienswijzen en de buurt komt met een alternatief dat technisch mogelijk is (bijvoorbeeld in verband met ondergrondse leidingen), dan neemt de gemeente het voorstel van de buurt één op één over: „Die toezegging heb ik meerdere keren gedaan.”

Het meest lastig is de situatie als de buurt het niet eens wordt, zoals bijvoorbeeld bij de ‘activist’ in Swifterbant. „In dat soort gevallen gaan wij als college wikken en wegen en nemen wìj het besluit. Dat is denk ik heel helder.”

Dossier ondergrondse afvalcontainers

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 22 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 22 uur geleden