Afbeelding
STADronten

Clowntjesfeest en Beach Event bij viering 10-jarig bestaan van STADronten

Algemeen

DRONTEN - STADronten is de draaiende motor achter veel activiteiten die in Dronten georganiseerd worden. Niet alleen Koningsdag en de Sinterklaasintocht, maar nog veel meer activiteiten die door enthousiaste vrijwilligers en sponsoren gedragen worden. Juni is de drukste maand met het Havenpleinfestival, het Clowntjesfeest en het Beach Event Dronten.

STADronten zorgt het hele jaar door voor diverse activiteiten voor jong en oud in Dronten. De maand juni is een uitschieter met drie activiteiten op de agenda. Na het Havenpleinfestival is het tijd voor het Clowntjesfeest op zaterdag 17 juni. De week daarop is het Beach Event.

Vrijwilligers

Voorzitter van STADronten is Daniëlle Banis. „STADronten groeit qua activiteiten nog steeds”, vertelt zij, „Het is wel moeilijker geworden om vrijwilligers te vinden. Dat konden we zien met Koningsdag. Om alle activiteiten te kunnen organiseren en het liefste zonder entreeprijzen, hebben we elkaar nodig. Zo simpel is het eigenlijk.”

„Vroeger was het meer dan vanzelfsprekend dat je af en toe iets belangeloos deed voor de sportvereniging of een activiteit in het dorp. Men groeide er mee op, maar ook het leven ging minder snel en met minder activiteiten in een week.”

Zelf werkt Banis vijf dagen in de week en weet toch tijd te vinden om zich als voorzitter in te zetten. Lachend: „Ja, ik ben nog van de oudere generatie denk ik en ermee opgegroeid. Maar we kunnen heel goed nieuwe mensen gebruiken en vooral jongeren, zodat we hen meer kunnen betrekken bij activiteiten en ook voor hun doelgroep nieuwe activiteiten kunnen ontwikkelen.”

Beach Event

Het Beach Event Dronten vindt eind juni voor de derde keer plaats op het Meerpaalplein en heeft daarnaast gelijktijdig het Suydersee Beach Petanque opnieuw naar Dronten gehaald.

„We zijn zeker trots op dit sportieve evenement. Het is werkelijk voor iedere doelgroep. Dit jaar met nog meer onderdelen dan vorig jaar. Oud Nederlands- en Europees kampioen petangue Meep Poel was vorig jaar op de vrijdagmiddag aanwezig tijdens het jeu-de-boulestoernooi. Hij organiseerde dertig jaar geleden de open kampioenschappen voor licentiehouders op het plein. Meep werd weer helemaal enthousiast toen hij zag hoe groot en gezellig dit toernooi was en besprak met ons de mogelijkheden."

De rest is geschiedenis, want dit jaar staat de Nederlandse top te spelen en kunnen ook bedrijven zich inschrijven om op donderdagavond de kneepjes van het spel te leren van de oud-kampioen. „Het is fantastisch dat dit weer voortkomt uit het Beach Event”, glunderen de organisatoren.

Bedrijfsleven onmisbaar

Hoe bekostigen jullie alle evenementen, die tot nu toe nog steeds gratis zijn voor alle inwoners? Daniëlle Banis: „We krijgen net als Dorpsbelangen Biddinghuizen en Swifterbant een klein budget vanuit de gemeente, maar het overgrote deel komt uit sponsoren en soms ontvangen we een bijdrage vanuit DOES voor bepaalde evenementen.” DOES is de stichting die de reclamebelasting van de ondernemers uit het centrum verdeelt.

„Zonder de vele sponsoren uit het bedrijfsleven hadden we allang geen bestaansrecht meer. We zijn het bedrijfsleven dan ook zeer erkentelijk voor hun bijdrage in iedere vorm. Neem het Beach Event. Al dat zand en de aan- en afvoer is echt niet mogelijk zonder de fantastische bijdrage van bedrijven als Knipscheer Infrastructuur en Van Werven. Er gaan veel manuren in zitten en dat moet je als bedrijf maar willen faciliteren.”

„Daar komt bij dat veel bedrijven naast ons ook anderen sponsoren, sportverenigingen bijvoorbeeld. Dronten is niet zo’n grote gemeente maar het bedrijfsleven voelt zich erg maatschappelijk betrokken. Dat is iets wat wel eens vaker onder de aandacht mag komen.”

Naamsbekendheid

„We merken dat veel mensen vaak wel de stichting ProDronten kennen, die de geweldige Meerpaaldagen al meer dan vijfentwintig jaar organiseren, en dat de naam STADronten minder bekend is. Men heeft vaak geen idee dat wij alle andere activiteiten organiseren.”

„De laatste jaren zijn we daarom hard aan het professionaliseren om hier verandering in aan te brengen. Via flyers en Facebook zijn we al een stuk bekender geworden en dat helpt ons ook om nieuwe mensen en bedrijven aan ons te binden.”

Lichtjestoer

Als voorbeeld noemt STADronten Wouda’s Lichtjestoer, die vorig jaar voor het eerst werd georganiseerd. Het werd bedacht door Rob van Gaal, bestuurslid voor de ontwikkeling van nieuwe evenementen.

„Het verliep niet helemaal vlekkeloos, omdat we de tijdsduur van de route niet helemaal goed hadden ingeschat, maar de opkomst en sfeer waren zo fantastisch, dat we dit jaar het evenement opnieuw op de agenda hebben gezet. Hopelijk kunnen we dit weer in combinatie organiseren met de Flevo-Scouts, wanneer zij het Vredelicht naar Dronten brengen.” Wel kan STADronten ook voor dit evenement een paar extra handen gebruiken: „Met een paar uur zijn we al erg blij”

Flevo Truckerstour

De Flevo Truckerstour, die ieder jaar op Koningsdag wordt gehouden, is ook ooit begonnen als onderdeel van STADronten. Dit evenement is zelfstandig verder gegaan met dit jaar meer dan tachtig deelnemende trucs.

De voorzitter vindt de groei van zo’n evenement geweldig. Ook andere evenementen staan voor een belangrijk deel op eigen benen. „We werken met commissies. Ieder evenement heeft een team van vrijwilligers die de kar trekken. Zij komen eens per maand samen om de organisatie rond te krijgen.”

Behalve commissieleden zijn er ook vrijwilligers die tijdens een evenement of activiteit een paar uurtjes helpen. Juist die laatste groep kan wel wat versterking gebruiken. „We denken dat mensen zich niet zo snel aanmelden, omdat ze veronderstellen dat er veel vrije tijd in gaat zitten. Dat help ik bij deze graag uit de wereld. Een paar handen extra bij de op- en afbouw van evenementen of bij een onderdeel zoals bij Koningsdag of het Beach Event, daar zijn we al enorm blij mee.”

STADronten wil echter niet klagen: „Gelukkig zijn er veel enthousiaste mensen die nog steeds met plezier iets voor Dronten willen doen. Het kan ook echt alleen als we het samen doen. Onze slogan geeft het denk ik goed weer: Van Koningsdag tot Lichtjestour. Samen maken we mooie herinneringen.”