Dirk Minne Vis (links) op eiland Pierland in het Veluwemeer.
Dirk Minne Vis (links) op eiland Pierland in het Veluwemeer. Ā©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Vier ton voor de BelvĆ©dĆØretoren blijft nog even op de plank liggen

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Het gemeentebestuur van Dronten heeft drie plannen voor ā€˜iconische pleisterplaatsenā€™ in de strook langs de randmeren: een kabelbaan, de BelvĆ©dĆØretoren en een landschapskunstwerk. De gemeente en de provincie willen deze drie projecten de komende periode in samenhang bekijken.

De BelvĆ©dĆØretoren is een ontwerp van architectenbureau Arc2 uit Almere. Deze toren van 800.000 euro (4 ton van de gemeente, 4 ton van de provincie) zou in het Veluwemeer gebouwd worden, maar de gemeenteraad heeft daar vooralsnog een stokje voor gestoken.

Onderzoek

De kabelbaan van Dronten over het Veluwemeer naar Lelystad is een idee van Arie van der Mee uit Lelystad. De gemeente Dronten heeft 12.500 euro beschikbaar gesteld voor een haalbaarheidsonderzoek.

ā€žHet landschapskunstwerk is iets anders dan de BelvĆ©dĆØretorenā€, zei wethouder Ton van Amerongen de afgelopen week bij de behandeling van de jaarstukken. De provincie Flevoland heeft op dit moment 7 landschapskunstwerken. ā€žDronten is de enige gemeente in de provincie zonder landschapskunstwerkā€, aldus de wethouder.

2 ton voor landchapskunst

Provinciale Staten heeft ongeveer twee ton beschikbaar gesteld voor een achtste landschapskunstwerk en deze moet worden aangelegd in de gemeente Dronten. Cultuurwethouder Van Amerongen en gedeputeerde Michiel Rijsberman zijn momenteel aan het kijken naar de meest geschikte locatie en wat voor kunstwerk het moet worden.

ā€žHet is de bedoeling om het te koppelen aan 100 jaar Zuiderzeewetā€, zei Ton van Amerongen tegen de gemeenteraad, ā€žDat betekent dat het er volgend jaar moet komen. Het wordt een cadeau van de provincie.ā€ De gemeente Dronten moet het kunstwerk wel zelf onderhouden.

Pleisterplaatsen

Volgens wethouder Dirk Minne Vis is de provincie Flevoland zeer gecharmeerd van de ideeƫn van de gemeente voor wat betreft pleisterplaatsen langs de randmeren. Daarom is besloten om daarin samen te werken en de drie ideeƫn in samenhang te bekijken.

De gemeenteraad heeft voorgesteld een prijsvraag uit te schrijven om te kijken of de BelvĆ©dĆØretoren wel zo'n geschikt project is. Het gemeentebestuur had 4 ton uitgetrokken voor deze toren of een vervangende pleisterplaats. Nu de drie projecten in samenhang worden bekeken, blijft die vier ton nog even op de plank liggen, zei wethouder Vis tegen de gemeenteraad.

Kabelbaan, BelvĆ©dĆØretoren, landschapskunst

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 15 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 16 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 16 uur geleden