Pepijn Dijkhuis (2e van rechts) en tal van andere vrijwilligers bereiden zich voor op het jubileumweekeinde.
Pepijn Dijkhuis (2e van rechts) en tal van andere vrijwilligers bereiden zich voor op het jubileumweekeinde. Facebook ACV de Flintstones

Autocrossvereniging De Flintstones is na 45 jaar ‘sterk en volwassen’

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Autocrossvereniging De Flintstones viert vrijdag en zaterdag het 45-jarig bestaan met een jubileumcross. Op vrijdagavond is er vanaf half negen een avondcross met aansluitend een tentfeest, op zaterdag zijn er vanaf half elf crosses. Dat gebeurt allemaal op het Van Wervencircuit in Biddinghuizen.

DeDrontenaar.nl kijkt vooruit naar het jubileumweekeinde met voorzitter Pepijn Dijkhuis.

Je bent er zelf niet bij geweest, maar weet je hoe het 45 jaar geleden begonnen is?
Pepijn Dijkhuis: „Met een groep jongens die gingen crossen in Biddinghuizen op de plek waar nu de Parksingel is. Dat werd gedoogd door de politie. Later hebben ze gedacht: kunnen we er niet een vereniging van maken en een èchte autocross organiseren? Zo is het van start gegaan.”

Jullie zitten nu bij Van Werven. Is het daar altijd geweest?
„Nee, we zijn begonnen op de Kokkelweg, ongeveer waar nu de paardenmanege staat. Later zijn we naar Koert Tijdens -boer Koert- gegaan, op de plek waar nu Van Werven zit. En tenslotte zijn we binnen Van Werven naar onze huidige plek verhuisd.”

Hoe ben jij er zelf bij betrokken geraakt?
„Vanaf mijn veertiende ben ik medewerker geworden, omdat het me heel leuk leek om er deel van uit te maken. Daarna ben ik zelf gaan crossen en van daaruit ben ik doorgegroeid: zeven jaar geleden in het bestuur en nu sinds drie jaar voorzitter.”

Hoe staat de club er na 45 jaar voor?
„Sterk en volwassen. We gaan enorm vooruit in onze professionaliteit, dat moet ook wel want ook de deelnemers worden professioneler. We bouwen het steeds verder uit, zodat we A kunnen blijven bestaan en B steeds meer publiek kunnen trekken.”

Organisatoren van evenementen hebben te maken met steeds meer eisen van de overheid. Geldt dat ook voor jullie?
„Jazeker. We hebben een aantal jaren geleden een ongeval gehad. Daarna moesten we ons draaiboek en alle veiligheidsmaatregelen aanscherpen. Na het monstertruck-drama in Haaksbergen moesten we dat nog een keer extra doen.”

En hoe staat het nu met de veiligheid?
„Honderd procent garanderen kun je nooit, het blijft een snelheidssport. Maar ik denk dat we er daar waar mogelijk alles aan gedaan hebben om calamiteiten te voorkomen.”

Jullie zijn nu druk met de laatste voorbereidingen?
„Ja, dat is een hoop werk. We zijn er al twee weekeinden mee bezig en deze hele week zijn we ’s avonds en overdag druk om de puntjes op de i te zetten.”

Hoe ligt de baan er bij?
„Fantastisch, alhoewel we sinds het afgelopen weekeinde wel bezig zijn om ‘m regelmatig nat te maken.”

Het is een heel weekeinde, doen jullie dat vaker?
„Vijf jaar geleden hadden we natuurlijk ook een jubileum en toen hielden we voor ’t eerst een avondcross, een tentfeest en een dagcross op de zaterdag.”

Waar kijk jij het meest naar uit, naar de cross of naar het feest?
„Naar het hele plaatje. Het is voor ons veel werk, je hebt er een volledige dagtaak aan. En dan is het altijd afwachten of het verloopt zoals wij hopen. Voor ons is zondag eigenlijk de mooiste dag, want dan kunnen we zien of alles geslaagd is.”

Wat moet het sportieve hoogtepunt worden?
„De avondcross. Dat is een soort klein Le Mans. Er wordt twee uur achter elkaar doorgereden, de wedstrijd wordt in principe niet stilgelegd. Het gaat er dus niet zozeer om wie het snelste is, maar om wie de meeste rondjes rijdt. Dat vind ik echt leuk, want zo maken niet alleen de jongens die heel veel geld in hun auto stoppen kans, maar ook de boeren. Als je een hele betrouwbare auto hebt, kun je ook winnen.”

?Dat is dus niks voor Max Verstappen.
„Klopt.”

Zijn er nog dingen waar je speciale aandacht voor wilt vragen?
„Dat we ook voor de kinderen allerlei activiteiten hebben. Een bungee-trampoline, een zweefmolen, we zijn bezig met racesimulators en er is een demo van PM Performance uit Swifterbant: die gaan synchroon driften. Dus er is van alles te doen buiten de cross om.”

Informatie: www.deflintstones.nl.