De kerktoren van De Hoeksteen.
De kerktoren van De Hoeksteen. ©maartenheijenk.nl

Kerken Swifterbant willen verder met de raad, niet met wethouder Peter van Bergen

Swifterbant

SWIFTERBANT - De protestantse en katholieke kerk in Swifterbant hebben de stekker uit hun samenwerking met het college van B en W getrokken. Dat wil wat hen betreft echter niet zeggen dat zeggen dat de plannen voor het Multifunctioneel Centrum van de baan zijn. De kerken willen niet langer aan tafel met wethouder Peter van Bergen, maar wèl met de gemeenteraad.

De protestantse gemeente en de locatieraad Willibrord hebben dinsdag een boze brief gestuurd naar wethouder Van Bergen. Het was voor De Oeverwal, de stichting die zich namens Swifterbant inzet voor het MFC, aanleiding om opheffing aan te kondigen. Voor Peter van Bergen was het aanleiding om te stellen dat de gemeente doorgaat met het MFC; dan maar zonder de kerken.

Er zijn alternatieven

Wat Henry Vos en Max Smeenk, de woordvoerders van beide kerken, betreft hoeft het zover niet te komen: „Want wij hebben nog een aantal alternatieven die tegemoet kunnen komen aan de oproep van de raad om op dit onderwerp ‘out of the box’ te denken.”

Met Peter van Bergen zijn de kerken echter klaar. In hun brief schrijven ze: „Alle voorstellen die door beide kerken zijn ingebracht, zijn door het gemeentebestuur telkens afgewezen.” Hierdoor is het vertrouwen in een goede afloop verdwenen.

Niet de stekker eruit

Max Smeenk betreurt het dat de indruk is ontstaan dat de kerken de stekker uit het MFC hebben getrokken: „Dat vind ik gevoelsmatig een beetje jammer. Dat wekt namelijk de indruk dat wij willens en wetens, met voorbijgaan aan allerlei andere belangen, ons eigen plan trekken. En dat is allerminst waar.”

Volgens Smeenk hebben de kerken allerlei scenario’s ingebracht, die volgens hen heel reëel zijn: „Die zijn door het gemeentebestuur successievelijk van tafel heeft geveegd. Hij wil alleen wil praten over scenario’s waarvan hij kan kan weten dat wij dat financieel niet kunnen trekken. Daarmee manoeuvreert hij ons in de positie dat we niet meer met hem verder kunnen.”

„Wij hebben geen vertrouwen in een verdere samenwerking met het gemeentebestuur”, vervolgt Max Smeenk, „Maar we proberen nog wel de opening te maken naar de gemeenteraad.”

Brieven van De Oeverwal en de kerken

Plannen De Hoeksteen

MFC Swifterbant

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 22 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 22 uur geleden