Jarno de Groot komt in baan 8 juichend over de meet.
Jarno de Groot komt in baan 8 juichend over de meet.

Boze reacties op beslissing om Jarno de Groot z'n NK-medaille af te pakken

Sport

DRONTEN - Er wordt op internet boos gereageerd op de beslissing van de KNAU om hordenloper Jarno de Groot vlak voor de medaille-uitreiking zijn tweede plaats op het NK af te pakken. „Belachelijke keuze”, schrijft Flevo Delta-trainer John Jansen, „Hier is het laatste woord nog niet over gezegd!”

De finale 400 meter horden voor jongens junioren A werd gelopen tijdens een stortbui. Drie favorieten kwamen ten val. Absolute favoriet Ramsey Angela van PAC Rotterdam leek te gaan winnen, maar struikelde op het laatste rechte stuk. Jarno de Groot uit Dronten liep een PR en eindigde als tweede.

Uren na de wedstrijd en enkele minuten voor de prijsuitreiking besloot de jury d’appel de race ongeldig te verklaren vanwege de weersomstandigheden. Vandaag wordt er overgelopen. „Tegen het besluit is geen beroep mogelijk”, meldde de jury.

Voor iedereen gelijk

Op Facebook leidde het tot boze reacties. Er wordt vooral op gewezen dat de omstandigheden voor iedereen gelijk waren en dat de nummers 1 en 2 een PR hadden gelopen. Ook wordt er gesteld dat de valpartijen van de favorieten het gevolg waren van slechte techniek.

„Ik zou graag een goede reden hiervoor horen”, schrijft Roel Schumacher van Flevo Delta, „Kunnen niet de omstandigheden zijn, die waren immers voor iedereen gelijk… En omgaan met de omstandigheden is ook een deel van de sport.” John Jansen: „Hier worden jongens gedupeerd die er hard voor getraind hebben.”

Dramatisch besluit

„Het laten starten van de wedstrijd tijdens deze weersomstandigheden was een onverstandige keuze, maar het laten overlopen ervan is in mijn ogen een nóg dramatischer besluit”, schrijft secretaris Rienk Kan van atletiekvereniging Heerenveen.

Hij wijst op de wereldtitel van posstokhoogspringer Rens Blom in 2005, die ook onder slechte weersomstandigheden was afgewerkt: „Als deze jury d'appel het toen voor het zeggen gehad had waren ze staatsvijand nummer één geworden van Nederland…”

Klachten stuur je naar boven

Marjo de Groot, de moeder van Jarno: „Na een nachtje slapen vraag ik me nog steeds af waarom je als atleet zo'n protest aantekent. Klachten over het weer stuur je naar het KNMI of naar boven.”

„Schandalige gang van zaken”, fulmineert Remco van Veldhuizen, atletiekcoach in Zoetermeer, „Òf je besluit de wedstrijd uit te stellen. Of je dient vooraf protest in. Niet achteraf en al helemaal niet 3 uur later toen atleten in afwachting van medaille waren.”

NK atletiek in Vught