©maartenheijenk.nl

School is niet aansprakelijk voor mishandeling tijdens schoolreisje bij Walibi

112

BIDDINGHUIZEN - De rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat een school uit Maarsbergen niet aansprakelijk is voor de schade van een vechtpartij waarbij haar leerlingen betrokken waren. Die vechtpartij had zich vijf jaar geleden voorgedaan tijdens een schoolreisje op het parkeerterrein bij Walibi in Biddinghuizen.

Een toen 14-jarige leerling van het St. Bonifatius College uit Utrecht liep aan het eind van de middag naar de bus. Op het parkeerterrein zag hij dat een groep meisjes van De Sprong, een school voor voortgezet speciaal onderwijs uit Maarsbergen, aan het vechten waren.

Buiten bewustzijn

De jongen probeerde een meisje dat op de grond lag te helpen. Op dat moment kwam er een groep jongens van De Sprong. Zij sloegen en schopten de ‘vredestichter’. Deze raakte buiten bewustzijn, moest naar het ziekenhuis en ondervindt er enkele jaren later nog steeds nadelige gevolgen van, bijvoorbeeld op school en in zijn waterpolocarrière.

Verschillende leerlingen van De Sprong zijn voor dit incident strafrechtelijk veroordeeld, maar de jongen heeft ook het schoolbestuur aansprakelijk gesteld. De school had in zijn ogen onvoldoende toezicht gehouden. Hij wees erop dat op de school leerlingen zitten die moeilijk opvoedbaar zijn en gedragsproblemen hebben.

Zorgvuldig en adequaat

De school aanvaardde de aansprakelijkheid niet en vindt dat ze zorgvuldig en adequaat heeft gehandeld: „Bovendien heeft de jongen zich zelf actief gemengd in de ruzie.”

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat De Sprong geen rechtspersoon is en dus niet aansprakelijk is. Wel constateert de rechtbank dat het vertrek van de leerlingen uit het park niet bijzonder strak gecoördineerd was: „Maar de algemene zorgvuldigheidsnorm is niet geschonden.”

Rechtbank