Kinderen in armoede krijgen in Dronten extra geld voor sport, cultuur en school

Gemeente

DRONTEN - Het Rijk stelt extra geld beschikbaar voor armoedebestrijding bij kinderen. De gemeente Dronten gebruikt dat bedrag van 2 ton om de drempel voor deelname aan sport en cultuur te verlagen. Kinderen die voor ’t eerst naar het voortgezet onderwijs gaan krijgen een ‘startpakket’.

Volgens wethouder Peter van Bergen vallen er in Dronten ongeveer 800 kinderen in de doelgroep. Dat is minder dan in de rest van Nederland. Maar dat betekent niet dat we een minder groot probleem hebben, want ieder kind in armoede is er één te veel.”

Op zoek naar kinderen

Van die kinderen wordt met de huidige maatregelen, zoals de Pas van Dronten, ongeveer de helft bereikt. De gemeente gaat samen met de scholen en andere instanties op zoek naar de andere helft.

Daarvoor wordt onder andere een netwerkregisseur aangesteld. „Ook gaan we trainingen geven om signalen van armoede vroegtijdig te herkennen”, aldus de wethouder. Deze regisseur en de trainingen worden betaald uit die twee ton.

70 of 100 euro

Daarnaast zijn er ook bedragen die rechtstreeks naar de kinderen gaan. Zo krijgen kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 12 jaar 70 euro per jaar voor deelname aan sport of cultuur. Oudere kinderen krijgen 100 euro.

„Kinderen die voor ’t eerst naar de middelbare school gaan krijgen een soort startpakket”, legt Van Bergen uit, „Een bedrag van om en nabij de 400 euro voor de aanschaf van een laptop, computer of andere schoolspullen.”

Beste Idee van Dronten

Verder houdt de gemeente Dronten sinds vorig jaar een prijsvraag om ‘Het Beste Idee van Dronten’, waarbij plannen voor armoedebestrijding een subsidie krijgen. Er gaat 30.000 euro extra in dit potje, waaruit projecten worden gesubsidieerd die zijn gericht zijn op armoedebestrijding bij kinderen.

Video Speelgoedbank

De Speelgoedbank was in februari één van de instanties die geld kregen voor Het Beste Idee van Dronten.