Afbeelding
Ā©maartenheijenk.nl

55 artiesten en groepen in het Wisentbos in Drontenā€¦ en dat allemaal gratis

Cultuur

DRONTEN - ā€žIn totaal 91 programma-onderdelen van 55 verschillende artiesten en groepen.ā€ Het programmaboekje van de tweede editie van het Wijland Festival belooft niets te veel. ā€žEen keur aan muziek, theater, beeldende kunst en kinderactiviteitenā€, juicht het boekje. De Drontenaren kunnen het dit weekeinde zien, horen, ruiken en proeven in het Wisentbos. En voor het grootste deel nog gratis ook!

Het Wijland Festival is een project van stichting XL De Ateliers. Deze ā€˜broedplaats voor de creatieve industrieā€™ bestaat uit ondernemers en organisaties op het gebied van kunst en cultuur en is nu nog gevestigd aan De Amstel in Dronten.

De gemeenteraad heeft recentelijk besloten dat ze daar definitief weg moeten en daardoor is de stichting met opheffen bedreigd. Des te mooier is het dat XL De Ateliers toch haar nek heeft uitgestoken om Dronten dit weekeinde een gratis festival te bieden met letterlijk voor elk wat wils.

Studenten

Het is zaterdag, het eind van de middag. Op weg naar het hoofdpodium lopen we langs studenten van kunstacademie St. Joost uit Breda. Zij laten hun werk zien en zijn ter plekke aan het tekenen en schilderen. In een speciale bioscoopcontainer vertonen ze films.

We lopen langs de festivalkapper en de festivalmasseur. Dop Huisman tilt een paar kinderen op de indrukwekkende stoomwals van het Mechanisch Erfgoed Centrum. Met een grijns van oor tot oor trekt de jeugd aan de fluit.

Foodtrucks

Rondom het hoofdpodium staan de foodtrucks. Pannenkoeken, tapas, patat, ijs, barbecue, niemand hoeft iets tekort te komen. Youri Lentjes zingt en speelt gitaar.

We besluiten verder te kijken. Op het vijverveld staan diverse stands. Het is vooral de pipowagen met mini-zweefmolen die de aandacht trekt. Kinderen draaien hun rondjes en geven high-fives aan hun ouders.

Metalen trommeltje

Achterop het veld krijgt verhalenverteller Gert Talens applaus. Hij heeft zojuist een stuk of vijftig bezoekers, ook alweer jong en oud, verteld over het kleine metalen trommeltje van zijn oma. Even verderop pakt Martijn Nijdeken, stadsdichter van Dronten, zijn spullen bij elkaar. Zijn literaire bijdrage aan de middag zit er op.

Terug bij het kloppend hart van het festival heeft de Rotterdamse singer-songwriter Lisa Lukaszczyk, kortweg Luka, het podium overgenomen. De zon schijnt, de tap draait overuren, het is etenstijd en we laten ons de tapas smaken. Enkele tientallen bezoekers eten, drinken, keuvelen en luisteren naar de muziek.

Blije en lachende gezichten

Organisator Bert Talens komt even buurten. ā€žHet gaat goedā€, glundert hij, ā€žWe hebben er mooi weer bij, de bezoekersaantallen zijn prima en ik zie eigenlijk alleen maar blije en lachende gezichten. HĆ©Ć©l mooi!ā€

Wat vindt hij zelf het mooist? ā€žDie zweefmolen, dat vind ik fantastisch met liefde gemaaktā€, antwoordt Bert, ā€žOok die oude foodtrucks, daar geniet ik van.ā€

Toegankelijke manier

Even formeel: waarom organiseren jullie dit festival? Bert Talens: ā€žDit is wat we doen, we willen graag kunst en cultuur naar de mensen brengen op een hele toegankelijke manier. Wij denken dat dit een mooie manier is, met leuke muziek, eten en drinken erbij en er tussenin stiekem wat kunstzinnige activiteiten en theatervoorstellingen. Voorstellingen die soms tot nadenken stemmenā€¦ of niet.ā€

Is het allemaal de moeite van het organiseren waard? ā€žJa hoor, de mensen reageren positief. Iedereen die ik spreek is er blij mee, ze vinden het mooi, ze zijn verrast.ā€

Het gratis Wijland Festival duurt vandaag (zondag 9 juli) nog de hele middag: tot 18 uur.

Afbeelding
 Wijland Festival
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding