Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Zweefmolen was liefde op het eerste gezicht: „Wow, wat is dat leuk!”

Cultuur

DRONTEN - Een ‘pipowagen’ met bijbehorende mini-zweefmolen trok zaterdag veel bekijks tijdens het Wijland Festival in het Wisentbos. DeDrontenaar.nl sprak met ‘de zweefmolenaar’: Menno Bakker uit Wijk aan Zee.

Hoe komt iemand ertoe om met een zweefmolen door het land te reizen?
Menno Bakker: „Dat is begonnen met deze woonwagen. Ik heb vroeger 8 jaar in Normandië gewoond en ben daar getrouwd geweest. Toen de liefde op was, kon ik terug in Amsterdam mijn draai niet vinden. In die tijd raakte ik betoverd door dans, dat was iets wat ik als kind eigenlijk altijd al wilde.”

Waarom had je daar nooit iets mee gedaan?
„Ik ben opgegroeid in Enkhuizen en daar hoefde je met dans niet aan te komen. Uiteindelijk ben ik na mijn terugkeer een dansopleiding gaan volgen in Keulen. Een paar andere leerlingen woonden daar in een woonwagenkampje. Toen dacht ik: dìt is wat ik wil! Daar heb ik deze woonwagen gekocht.”

Zag hij er toen hetzelfde uit?
„Nee, ik heb ‘m helemaal zelf opgebouwd. Ik heb er daarna drie jaar permanent in gewoond. Tijdens de vakanties reisde ik met mijn toenmalige vriendin, nu mijn vrouw, met de trekker en de woonwagen door Frankrijk en gaven we theatervoorstellingen in kleine dorpjes.”

Hoe is de zweefmolen erbij gekomen?
„We ontmoetten in het Vondelpark in Amsterdam jongens met een mini-zweefmolen met zes stoeltjes. Toen dachten we meteen: wow, wat is dat leuk! Zoiets wilden we bij onze woonwagen, want we wilden onze kinderen iets meegeven van onze manier van leven. Uiteindelijk hebben we die zweefmolen gekocht en zijn we ermee op reis gegaan door Noord-Frankrijk. Daar zag je al meteen dat het veel aandacht trok.”

Hoe is het daarna in Nederland gegroeid?
„We woonden in die tijd, nu ongeveer 25 jaar geleden, in Amsterdam en koninginnedag kwam eraan. Wat doe je dan als je een zweefmolen hebt? We mochten op de parkeerplaats bij een café staan, we hebben wat folders uitgedeeld en daar kwamen de eerste klanten uit voort. Daardoor werd het steeds bekender. Jarenlang hebben we het hobbymatig gedaan en zes jaar geleden werd zó druk, dat ik mijn baan heb opgezegd. Ik heb toen gekozen voor dit leven en ik zit nu eigenlijk het hele jaar volgeboekt.”

Je danst dus niet meer en je geeft geen theatervoorstellingen meer?
„Ik heb direct na mijn dansopleiding een ongeluk gekregen. Maar alles wat ik geleerd heb aan dans, expressie, je emotie uiten, dat gebruik ik nu in dit werk met de zweefmolen. Mijn mensenkennis, het communiceren zonder woorden, de muziek, de kleur en de vormgeving van de zweefmolen, dat roept allemaal iets op bij de mensen. Ze stellen daar vragen over. Ik heb de allerleukste gesprekken met kinderen èn met ouders, dat is echt fantastisch.”

Zo te zien geniet je hiervan.
„Ja, ik geniet er echt van. Ik heb nog nooit een keer gehad dat ik dacht: ik heb vandaag geen zin om te draaien.”

Hoe zijn de reacties bij het Wijland Festival in Dronten?
„Leuk! Er zijn veel kinderen geweest. Ik heb non-stop kinderen in de molen gehad.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding