Boekenverkoop in de bibliotheek in Dronten.
Boekenverkoop in de bibliotheek in Dronten. ©maartenheijenk.nl

Kopers nemen hele stapels boeken mee bij boekenverkoop bibliotheken

Cultuur

DRONTEN - De bibliotheken in Dronten en Swifterbant verkochten vrijdag en zaterdag afgeschreven boeken. Vele tientallen boeken gingen van de hand. „Er zijn mensen die er even tussen snuffelen en één of twee boeken meenemen. Maar vooral op vrijdagochtend zijn er ook mensen die zomaar twintig boeken kopen”, vertelt Jenny van der Veen.

Jenny is vrijwilliger bij de bibliotheek in Dronten. Zij zit zaterdagmiddag met een geldkistje bij de tafels met boeken die te koop zijn. „Gisteren stonden er ook nog kratten met boeken onder de tafels. Die zijn nu allemaal weg. En we hebben ook van boven nogal wat boeken naar beneden gehaald om het aan te vullen. Het loopt dus goed.”

Mensen vinden het leuk

De bibliotheken doen om de zoveel tijd boeken van de hand. „Omdat de bibliotheek anders te vol wordt of omdat de boeken te oud worden om nog uit te kunnen lenen”, zegt mevrouw Van der Veen over de boekenverkoop, „En de mensen vinden dit leuk.”

„Er is een mevrouw die altijd héél veel boeken meeneemt. Die neemt ze mee op vakantie en laat ze dan achter op haar vakantieadres, zodat een ander ze weer kan lezen. Ze neemt ze ook mee naar familie om te ruilen. Die vindt deze verkoop echt heerlijk.”

Vaak dezelfde klanten

De afgeschreven boeken kosten 75 cent per stuk. Bezoekers die er tien meenemen, betalen vijf euro. Vooral op de vrijdagochtend staan die veelvraten in de rij. „Vaak zijn dat dezelfde mensen”, weet Jenny van der Veen.

Zelf mag ze als vrijwilliger een paar boeken meenemen zonder te betalen. Dat komt goed uit, want lezen is haar lust en haar leven: „Zo ben ik hier 3,5 jaar geleden ook begonnen. Ik was huisvrouw en moeder en toen ik een advertentie zag dat ze vrijwilligers zochten in de bibliotheek, dacht ik: dat is echt wat voor mij!”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 13 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 13 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 14 uur geleden