De brand aan de Tarpanweg.
De brand aan de Tarpanweg. Twitter @brandweerflevo

Schuur met 40.000 kippen aan de Tarpanweg bij Swifterbant afgebrand

112

SWIFTERBANT - Aan de Tarpanweg 7 bij Swifterbant woedt een grote brand. Volgens een woordvoerder van de brandweer staan twee schuren volledig in brand, waaronder een schuur met 40.000 kippen. De dieren hebben de brand niet overleefd.

Kort na zeven uur vanochtend werd er rookontwikkeling waargenomen in één van de schuren. De brandweer werd gealarmeerd en die heeft de brand al tijdens het aanrijden opgeschaald. Ter plaatse gekomen sloegen de vlammen al uit de eerste schuur en werd de brand opnieuw opgeschaald.

Daarna is de de brand overgeslagen naar de tweede schuur met 40.000 kippen. Op dit moment staan er twee grote schuren in brand, die door diverse brandweerkorpsen uit de omgeving worden geblust. Daarbij wordt met name geprobeerd om het verder overslaan van de brand te voorkomen.

Rookontwikkeling

De rook waait met name naar het noorden en volgens de brandweer wordt er met name op Urk geklaagd over rook- en stankoverlast. Urkers krijgen het advies om ramen en deuren te sluiten.Tevens wordt het advies gegeven om mechanische ventilatie uit te schakelen. Dezelfde raad hebben inmiddels ook de inwoners van Nagele gekregen.

Volgens de brandweer is er geen asbest aanwezig. Wel is er een enorme stank. ,,Deze wordt veroorzaakt door mest en dode kippen."

Al twee keer vogelgriep

Het is niet de eerste keer dat de desbetreffende boer getroffen wordt door tegenslag. In 2003, toen hij nog in Barneveld gevestigd was, werd hij geconfronteerd met vogelgriep. In 2014 gebeurde dat opnieuw, nu in Swifterbant. Er moesten toen 43.000 kippen worden geruimd.

Dossier stalbrand Talpanweg

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 9 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 10 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 10 uur geleden