Afbeelding

GGD onderzoekt op Lowlands hoe een epidemie zich verspreidt

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Onderzoekers van onder andere GGD Flevoland doen het komend weekeinde mee aan Lowlands Science. Zij onderzoeken in Biddinghuizen hoe een virtuele epidemie zich verspreidt.

Persbericht GGD Flevoland

Hoe kunnen we een uitbraak van infectieziekten beter voorspellen? En heeft je muzieksmaak invloed op de mate van bewegen en slaap op een festival? Lowlands Science heeft de landelijke primeur van een gezondheidsonderzoek in de vorm van een virtuele zombie game.

Onderzoekers van GGD Flevoland & Amsterdam, RIVM en Vrije Universiteit Amsterdam doen mee aan Lowlands Science. Zij onderzoeken op Lowlands hoe een virtuele epidemie zich verspreidt. Gezamenlijk hebben zij Games for Health Projects benaderd om, speciaal voor deze gelegenheid, een game te ontwikkelen.

Projectleider Chris Elschot van GGD Flevoland: ā€žEigenlijk begon dit idee tijdens de PokĆ©mon Go gekte. Ik dacht waarom zetten we gaming niet in voor gezondheidsonderzoek? Je speelt een leuk spel en tegelijkertijd verzamelen we data waarmee we onderzoek doen naar de verspreiding van infectieziekten. We kwamen al snel op het idee van een virtuele zombie-epidemie.ā€

Zombie-epidemie

Hoe gaat dat in zijn werk? Festivalgangers downloaden de speciale LowlandZ game in de app stores. Aan het begin van het spel is iedereen gezond. Het doel van het spel is ervoor te zorgen dat men zo lang mogelijk onbesmet blijft.

Deelnemers raken besmet als ze te dichtbij een zombie komen. Ben je eenmaal geĆÆnfecteerd dan word je een zombie en heb je maar Ć©Ć©n doel; zoveel mogelijk andere zombies creĆ«ren door mensen te infecteren.

Modellen voor epidemieƫn

De wetenschappers onderzoeken hoe lang het duurt voordat er een epidemie ontstaat en hoe de infectiehaarden verlopen.

ā€žEr zijn veel wiskundige modellen ontwikkeld voor epidemieĆ«n. Deze modellen bevatten een aantal aannames die we nader willen onderzoeken met dit experiment. Daarmee proberen we de modellen te valideren en te verbeterenā€, aldus hoogleraar Sandjai Bhulai van de VU.

Don Klinkenberg van het RIVM vult aan: ā€žEĆ©n van de aannames gaat bijvoorbeeld over welke mensen veel en weinig contacten maken. Dit baseren we op eerdere uitbraken: we kijken wie geĆÆnfecteerd werden en herleiden daarmee wie met wie contact hadden. Hoe goed dat werkt kunnen we nu eens echt onderzoeken, want in de zombie-epidemie zien we allebei: alle contacten Ć©n wie geĆÆnfecteerd wordt.ā€

Wie beweegt het meest?

Naast het onderzoek naar de virtuele epidemie willen de GGD-en de VU antwoord krijgen op de vraag wie het meest beweegt onder de festivalgangers. Is het gezonder om te rocken of om te dansen? En beĆÆnvloedt je gebrek aan slaap hoeveel je beweegt?

ā€žOm mensen te kunnen stimuleren gezond te bewegen willen wij inzicht krijgen in wat het beweeggedrag van mensen beĆÆnvloedt", zegt gezondheidswetenschapper Maartje van Stralen van de VU.

Irene Harmsen van GGD Amsterdam vult aan: ā€žWij zijn geĆÆnteresseerd in de vraag of muzieksmaak en mate van slaap invloed heeft op het bewegen van festivalgangers. Lowlands is voor dit onderzoek een ideale setting met verschillende muziekgenres en waar slapen niet prioriteit nummer Ć©Ć©n isā€. Via een wearable die slaap en bewegen meet wordt dit in kaart gebracht.

LowlandZ app

De zombie LowlandZ app is nu verkrijgbaar voor iPhone en Android en werkt alleen op het Lowlands-terrein. De onderzoekers staan het hele weekend in de tent van Lowlands Science.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 22 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 23 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 23 uur geleden