Urk
Urk ©maartenheijenk.nl

Voor de vierde maand op rij flinke daling aantal WW-uitkeringen in gemeente Dronten

Algemeen

DRONTEN - Net als in de maand juni is ook in juli het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Dronten flink gedaald: van 871 naar 838. In Flevoland kende alleen Urk een snellere daling. De afgelopen vier maanden is het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Dronten met 17,4% gedaald.

WW-uitkeringen
gemeente Dronten

datum aantal
1 apr. '17 1.014
1 mei '17 976
1 juni '17 933
1 juli '17 871
1 aug. '17 838
Bron: U.W.V.

Persbericht UWV:

Het aantal lopende WW-uitkeringen in de provincie Flevoland is eind juli 2017 opnieuw gedaald en komt uit op 9.676. Eind vorige maand waren het er nog meer dan 10.000; een daling van 2,6%. De grootste daling van het aantal lopende WW-uitkeringen kwam voor rekening van de sector landbouw & visserij (-12%).

In absolute aantallen is de grootste daling te zien in de sector Financiële en Zakelijke Diensten (-106). In geheel Nederland zakte het aantal lopende WW-uitkeringen de afgelopen maand van 372.246 naar 364.422; een daling van 2,1%. Deze dalende trend is ook al een aantal maanden waarneembaar in Flevoland.

Naast de bouwsector profiteert ook de industrie van de economische opgang. In alle gemeenten nam het aantal lopende WW-uitkeringen af. Opnieuw was de daling in Urk met 5,6% het grootste, maar ook in Dronten (-3,8%) en Almere (-2,6%) is de daling substantieel.

Minder vraag naar secretaresses

Het traditionele beroep secretaresse is aan verandering onderhevig en de kansen op een baan voor secretaresses nemen af. Dat is ook terug te zien aan het werkhervattigspercentage na een jaar; voor Flevoland is dat 8% lager ten opzichte van het gemiddelde van alle beroepsgroepen. Tussen 2013 en 2016 kromp de beroepsgroep met een vijfde.

Tot aan 2020 wordt een verdere banenkrimp voor secretaresses verwacht. Overstapberoep met meeste online vacatures: commercieel medewerker binnendienst Veel werkloze secretaresses komen niet gemakkelijk aan een nieuwe baan.

Overstapberoepen

UWV heeft voor hen de notitie overstapberoepen voor secretaresses opgesteld. Daaruit blijkt welke functies voor secretaresses interessant kunnen zijn. Kansen op een nieuwe baan liggen voor secretaresses met name op het gebied van klantcontact. In deze beroepen zijn - net als bij de functie van secretaresse - competenties zoals ‘communicatie’ en ‘klantvriendelijkheid’ belangrijk.

In de arbeidsmarktregio Flevoland zijn de meeste vacatures beschikbaar voor de volgende beroepen:

  • financieel-administratief medewerker
  • commercieel medewerker binnendienst
  • callcentermedewerker
  • medewerker klantenservice