Harry Haasjes over het kerkorgel van De Ark: "Ik vind het wel monumentaal"

Cultuur

DRONTEN - Organist Harry Haasjes uit Dronten bespeelt op zaterdagochtend 9 september om tien uur het zogenaamde ‘Flentroporgel’ in de protestants-christelijke kerk De Ark in zijn woonplaats. De orgelbespeling is door de gemeente Dronten georganiseerd in het kader van de Open Monumentendag.

De websites van de Open Monumentendag en van de Nationale Orgeldag melden dat er op zaterdag 9 september niets te doen is in de gemeente Dronten. In werkelijkheid staan de kerkorgels van De Ark en de Ludgeruskerk deze dag centraal tijdens een orgeltour, die door de gemeente is georganiseerd samen met de gemeente Elburg.

Wat is deze dag precies de bedoeling?
Harry Haasjes: „Het initiatief ligt niet bij ons, maar bij wethouder Van Amerongen en zijn collega uit Elburg. Zij hebben gedacht dat het leuk is om in het kader van Open Monumentendag iets met orgels te doen en daarvoor hebben ze mij gebeld. Mijn naam nog staat namelijk vermeld op de website van de stichting Orgelcultuur Flevoland, een slapende stichting.”

U hebt ze toen geadviseerd om naar De Ark en de Ludgeruskerk te gaan?
„Ik heb inderdaad gezegd: als je iets in Dronten gaat doen op het gebied van orgels, dan is het leuk om wat in De Ark te doen. Dat is het grootste mechanische kerkorgel in Oostelijk Flevoland. En daarnaast de Ludgeruskerk, want daar staat één van de weinige historische orgels.”

Wat gaat u in De Ark precies doen?
„Het is de bedoeling dat ik iets over het orgel ga vertellen en dat we erop spelen. We moeten maar even kijken hoe de samenstelling van de groep is, want misschien zit er ook wel iemand anders bij die even wat wil spelen.”

Het orgel van De Ark dateert uit 1971, past dat wel in de Open Monumentendag?
„Strikt genomen is het natuurlijk geen monument, maar ik vind het orgel in De Ark wel monumentaal. Het hééft wel wat.”

Wat maakt dit orgel zo bijzonder?
„Zoals gezegd: het is het grootste mechaniek aangedreven, dus niet-elektronische, kerkorgel in Oostelijk Flevoland. Ik vind dit samen met het orgel van de Ludgeruskerk ’t meest bijzondere orgel van de gemeente Dronten. Maar we hebben meer mooie orgels hoor! Zelf speel ik regelmatig in de Open Hof en dat is ook een buitengewoon fraai orgel, maar het is wat kleiner en beperkter. Het orgel in De Ark is meer een eyecatcher, het valt wat meer op.”

Bent u de vaste bespeler van het orgel in De Ark?
„Ik ben één van de organisten van het team en ik speel regelmatig in de zondagse kerkdiensten. Niet alleen in De Ark, maar dus ook in de Open Hof. We zijn een kerkgenootschap met twee kerken en we verdelen de diensten onderling. Dat doe ik al sinds de vorige eeuw.”

Ludgeruskerk

  • Morgen een artikel over het Maarschalkerweerdorgel in de Ludgeruskerk
Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 12 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 12 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 13 uur geleden