Wethouder Dirk Minne Vis toont de Roemenen het monument op het Meerpaalplein
Wethouder Dirk Minne Vis toont de Roemenen het monument op het Meerpaalplein PG Dronten

Roemeense jongeren zeer geĆÆnteresseerd in Dronten en in werken in Nederland

Algemeen

DRONTEN - De groep van 15 Roemeense jongeren, die deze week in Dronten zijn op uitnodiging van de Protestantse Gemeente, toonde zich vandaag bijzonder geĆÆnteresseerd tijdens een rondleiding door wethouder Dirk Minne Vis door het gemeentehuis. Verschillende jongeren stelden vragen over de mogelijkheid om te komen werken in Nederland.

De Hongarije-Roemeniƫ Commissie van de Protestantse Gemeente heeft al dertig jaar contact met het Roemeense dorp Szentgerice. Vijftien jongeren in de leeftijd van 15 tot 20 jaar en zeven begeleiders uit dit dorp zijn deze week in Dronten voor een uitgebreid programma.

Zeer geĆÆntesseerd

Begeleider Rob Klaassen vertelt over het bezoek aan het gemeentehuis: ā€žHet was een bijzonder leuke ontmoeting met Dirk Minne Vis. De wethouder heeft een presentatie gegeven over het ontstaan van de polder en over hoe de gemeente werkt. Wat mij opviel was, dat er heel veel interesse was uit de groep om dingen te weten te komen. Er werden erg veel vragen gesteld.ā€

ā€žZo werd er onder andere gevraagd naar de mogelijkheden om hier te kunnen werkenā€, vervolgt Klaassen, ā€žDie mogelijkheden zijn er natuurlijk, want we hebben hier tenslotte jaarlijks ook iets van vierduizend Polen werken. Er zijn voorzichtig wat contacten gelegd om later nog eens in contact te komen met uitzendbureauā€™s. Dus wie weet zien we deze mensen hier ooit nog terug.ā€

Elburg en Veluwemeer

De groep is dinsdag gearriveerd in Dronten, waar ze zijn ondergebracht bij gastgezinnen. Gisteren ging het gezelschap op de fiets naar Elburg, waar de kibbeling letterlijk in de smaak viel. Op de terugweg namen ze een duik in het Veluwemeer.

Vandaag was er naast de rondleiding door het gemeentehuis ook een bezoek aan De Meerpaal. Vanavond is er een gezamenlijke maatlijd in De Ark.

Amsterdam en Lelystad

Morgen gaat het hele gezelschap naar Amsterdam voor onder ander een bezoek aan het Anne Frankhuis. Zaterdag gaan ze naar de Bataviawerf in Lelystad en het gemaal Colijn in Ketelhaven.

Zondag is er een kerkdienst met zowel de eigen Drontense als een Roemeense predikant. Die avond is er een jeugddienst. Op maandag gaan ze naar melkveehouder Ben Barkema en de Voedselbank Dronten en die avond bereiden de gasten een Roemeense maaltijd.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 15 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 15 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 16 uur geleden