Hoofklasser CSV Apeldoorn een maatje te groot voor dapper Asv Dronten

APELDOORN - Columnist Klaas Huisman bezocht het oefenpotje van Asv Dronten, uit tegen hoofdklasser CSV Apeldoorn (4-2).

Ter afsluiting van het trainingskamp in Apeldoorn heeft ASV Dronten met 4-2 verloren bij de plaatselijke hoofdklasser. De technische staf kijkt met een tevreden gevoel op deze trainingskamp in de Apeldoornse bossen waar de Drontenaren drie trainingen afwerkten en ook volop aan teambuilding deden.

Het hoogtepunt was een solextoer door de bossen en vanavond wordt het trainingskamp afgesloten in het Mac3Parkstadion waar de gehele selectie aanwezig is bij de wedstrijd PEC Zwolle - FC Twente.

Vijf middenvelders

Trainer Raymond Schuurman begon deze wedstrijd in een verrassende 3-5-2 opstelling met vijf middenvelders en twee aanvallers. Gaandeweg de eerste helft kantelde deze opstelling in een 4-4-2 systeem. Onderaan het verslag staan de opstellingen van beide teams.

De Apeldoorners gingen furieus van start en leken in de eerste minuut op voorsprong te komen toen een voorzet vanaf de linkerflank bijna in eigen doel werd gewerkt en ternauwernood tot corner werd verwerkt. Er volgden een paar corners en er waren een rommelige scrimmages voor het Dronter doel te zien, maar met kunst en vliegwerk hielden de polderboys goed stand.

De dronter doelman Eser Elmali toonde wederom zijn klasse door het team met twee goede reddingen op de been te houden. Na een fanatiek, fel en scherp beginoffensief ging de rood gele storm liggen en kropen de Drontenaren lekker brutaal uit hun schulp.

Kansjes

Gaandeweg de eerste helft ging het beter draaien bij ASV Dronten en waren er kansjes voor Vincent ter Burg, Kevin van der Vlag en de jarige job Jodi de Boer te zien. Tot driemaam aan toe moest CSV doelman Siebe Wiersma in actie komen om een Dronter treffer te voorkomen.

Beide teams hadden ook hun slordige en onnauwkeurige momenten met onnodig balverlies, maar de groene polderboys deden in deze fase goed mee en verstopten zich niet. In de 25e minuut lanceerde de beweeglijke spits Kevin van der Vlag met een slim steekballetje de snelle behendige Jeroen van der Meer, maar wederom lag CSV doelman Siebe Wiersma in de weg.

Uit een indraaiende corner belandde de bal op het hoofd van Chris van Maanen, maar diens kopbal zeilde naast het doel. Een vrije trap van Vincent ter Burg werd met de nodige moeite onschadelijk gemaakt door doelman Siebe Wiersma.

Voorsprong Apeldoorn

In de 30e minuut kwamen de rood gelen op een 1-0 voorsprong toen een voorzet vanaf rechts van Fedde Timmer doorschoot en bij Richard van Beek terecht kwam. Met een geplaatst schot in de verre hoek was doelman Eser Elmali volstrekt kansloos en scoorde Richard van Beek de 1-0 voor CSV Apeldoorn.

Heel even wankelde de Dronter verdediging waarbij er kansen waren voor de CSV spelers Cuveli Huseyin, Bruce Schotman en Job Pothof, maar doelman Eser Elmali bracht redding. Een dieptebal op Charlie van der Hulst werd vakkundig door ASV Dronten doelman Eser Elmali onderschept.

Drie grote kansen

Vorig seizoen wist ASV Dronten in de hoofdklasse totaal geen potten te breken, maar valk voor rust kregen de polderboys drie grote kansen om op gelijke hoogte te komen. In een paar minuten tijd vonden Jodi de Boer, Martijn Timmer en Kevin van der Vlag de Apeldoornse doelman op hun weg. De beste mogelijkheid was voor Vincent ter Burg die zijn inzet tegen de paal zag belanden.

In de snelle counter kreeg ook CSV Apeldoorn nog twee goede mogelijkheden, maar het leverde niets meer op. Met een 1-0 voorsprong voor CSV gingen we rusten.

Supporterspraat

Het is altijd interessant om vooraf of in de rust met de Dronter supporters te spreken. Vorig seizoen was het eerste elftal door een diepe dal gegaan, maar is de onderlinge saamhorigheid altijd overeind gebleven.

De nieuwe spelers Kevin van der Vlag en Wouter van der Molen hebben een absolute meerwaarde en zijn een prima versterking. Vooral over doelman Eser Elmali zijn de supporters goed te spreken.

We begrijpen de keuzes van een trainer niet altijd opperde een supporter, maar dat komt ook door een gebrek aan kennis en informatie van ons want achteraf blijkt er vaak een totaal andere reden te zijn. De supporters hebben respect voor de trainers Raymond Schuurman en John Halsema. Er is een gezonde concurrentie tussen de spelers waar iedereen nu hard voor zijn plek moet vechten.

Zwakke plekken

We hebben achterin een probleem en hebben meer snelheid en variatie nodig. De centrale verdedigers Rik Breemhaar en Chris van Maanen hebben een uitstekende conditie en zijn fysiek sterk, maar hebben te weinig snelheid en beweging volgens een diehard supporter. Zodra Wouter van der Molen fit is kan hij een goede optie zijn en kan Chris weer een linie opschuiven ging de discussie verder.

De achterhoede moet ook met steekballen het middenveld kunnen bereiken zodat er meer roulatie en beweging tussen de linies gaat komen opperde het groene opperhoofd. We hebben met Maurizio en Laurens twee goede backs, maar ze komen te weinig op en moeten vaker richting middenlijn komen eindigde het supporterspraathoekje.

Invallers

Inmiddels kwamen beide teams weer op het veld om aan de tweede helft te beginnen en ging iedereen er goed voor zitten. Bij ASV Dronten waren Maurizio Sleurink en Wouter van der Molen voor Niek Telgen en Vincent ter Burg in de ploeg gekomen.

Het talent Niek Telgen speelde in de eerste helft met een ingepakte knie en bleek achteraf een lichte knieblessure te hebben. Ook invaller Wouter van der Molen is nog steeds herstellende van een knieblessure.

Valse start

De Drontenaren begonnen dramatisch aan de tweede helft en moesten binnen tien minuten drie tegendoelpunten incasseren. Toch was het eerste kansje in de tweede helft voor ASV Dronten toen Jeroen van der Meer zijn inzet door de doelman uit de korte hoek zag worden geranseld.

Daarna ging in een mum van tijd alles mis wat er mis kon gaan. In de eerste helft stond de verdediging redelijk goed en speelde ASV Dronten lekker brutaal naar voren toe, maar nu leek het wel gatenkaas achterin. Met name Cuveli Huseyin, Bruce Schotman en Fedde Timmer vormden een ware plaag voor de Dronter verdediging.

Onterechte strafschop

In de 52e minuut werd CSV speler Richard van Beek de diepte ingestuurd en leek doelman Eser Elmali redding te brengen. De scheidsrechter had echter een overtreding van de Dronter doelman gezien en legde deze bal op de stip.

Deze strafschop werd door Fedde Timmer feilloos tegen de touwen geschoten voor de 2-0 voorsprong voor CSV Apeldoorn waarbij Eser Elmali de verkeerde hoek werd ingestuurd.

Knock out

Er volgde onmiddelijk een tegenstoot van ASV Dronten waarbij Martijn Timmer met een mooie steekbal Kevin van der Vlag wist te bereiken, maar de doelman van CSV bracht redding.

In de 55e minuut lag de bal aan de andere kant in het net en was deze wedstrijd beslist. In een rommelige scrimmage kreeg de Dronter verdediging de bal niet goed weg waarna Job Pothof de bal keurig opzij legde voor de vrijstaande Bruce Schotman die van dichtbij de score naar 3-0 tilde.

In de 58e minuut een indentieke situatie waarbij diezelfde Bruce Schotman van dichtbij de 4-0 kon aantekenen. Met namen in de handelingssnelheid en in de snelle omschakeling was CSV Apeldoorn gevaarlijk.

Plaagstootjes

De Drontenaren gaven zich nog niet gewonnen en bleven de aanval zoeken om een eretreffer te maken. Er waren enkele kansjes te zien, maar in de snelle omschakeling bleven de rood gelen de betere kansen krijgen.

Met een uitstekende reflex ranselde doelman Eser Elmali een verraderlijk schot van Guveli Huseyin uit zijn doel.

Trainer Raymond Schuurman paste diverse wissels toe en deed enkele omzettingen. Bij ASV Dronten maakte Tom Kijk in de Vegte op de rechtsback een zeer verdienstelijke debuut in het eerste elftal, maar ook Brian Harpe,Bob Breemhaar en Lucky Akot zouden nog in de ploeg komen.

Ongeslepen diamant

Nadat de doelman van CSV een inzet van Bob Breemhaar niet onder controle kreeg scoorde het ruwe diamant Lucky Akot in de rebound de 4-1 aansluitingstreffer voor ASV Dronten. Deze onbevangen en stijlvolle speler was een lust voor het oog om in actie te zien.

In de slotfase kreeg ASV Dronten weer een paar goede kansen waarbij Ricardo Talu, Bob Breemhaar en Wouter van der Molen vergaten om te scoren was daar het moment van die ruwe diamant Lucky Akot. In de 86e minuut scoorde Lucky Akot met een fraaie schuiver de 4-2 aansluitingstreffer en heel even leken de polderboys terug te komen.

Toch was het slotakkoord weer voor CSV Apeldoorn, maar een treffer zou er niet meer komen.

Conclusie

Deze hoofdklasser was een maatje te groot, maar toch verdienen de Drontenaren een compliment voor de dappere spelopvatting. De polderboys verstopten zich niet en creeerden de nodige kansen.

Er valt in deze fase van de voorbereiding nog niets te zeggen want beide teams wisselden er lustig op los. Man of the match: invaller Lucky Akot!

Dinsdagavond speelt ASV Dronten een oefenwedstrijd thuis tegen Unicum Lelystad. Aanvang is 20:00 uur! Zaterdag 2 september begint het bekerprogramma met een uitwedstrijd in Enkhuizen bij West Frisia.

Helaas is deze verslaggever hier niet bij, maar vanaf 9 september gaan we alle thuiswedstrijden van ASV Dronten intensief volgen. Er komen wel voorbeschouwingen!

CSV Apeldoorn

Siebe Wiersma, Jorik Meyer, David Spoelstra, Jesse Hartgers, Charlie van der Hulst, Jeremy Jonker, Richard van Beek, Job Pothof, Fedde Timmer, Bruce Schotman & Cuveli Huseyin.
Wissels: Mark van Fennebeumer, Rob Diderik, Maarten Boeve, Melvin Bresse, Steven van Es & Patrick Jansen.
Trainer Jurgen Schefczijk.

ASV Dronten

Eser Elmali, Laurens Brouwer (Tom Kijk in de Vegte), Rik Breemhaar (Ingmar Koster), Chris van Maanen, Niek Telgen (Maurizio Sleurink), Martijn Timmer, Vincent ter Burg (Wouter van der Molen), Jodi de Boer (Brian Harpe), Ricardo Talu, Kevin van der Vlag (Lucky Akot) & Jeroen van der Meer (Mike Geres).
Wissels: doelman Jeroen Bokdam, Tom Kijk in de Vegte, Ingmar Koster, Maurizio Sleurink, Wouter van der Molen, Brian Harpe, Mike Geres & Frank Damman.
Trainers: Raymond Schuurman & John Halsema
Teammanager: Duco van Dijk
Verzorgster: Conny Oosterkamp
Assistent scheidsrechter: Jonas van Bergen