Jodi de Boer scoorde in de voorbereiding drie keer.
Jodi de Boer scoorde in de voorbereiding drie keer. Ā©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Klaas' kijk op Voetbal: Voorbeschouwing West Frisia - Asv Dronten

Sport

DRONTEN - Het bekervoetbal gaat dit weekeinde van start. Klaas Huisman schrijft dit seizoen voor DeDrontenaar.nl over Asv Dronten en Reaal Dronten. Vandaag blikt hij vooruit naar de eerste bekerwedstrijd van Asv Dronten.

Komend weekend barst het bekervoetbal weer in alle hevigheid los. Na een goede voorbereiding steken de spelers van ASV Dronten de houtribdijk over om in Enkhuizen de degens te kruizen met West Frisia.

De club West Frisia komt uit in de zondag 2e klasse regio west en is een volslagen onbekende tegenstander voor de groene polderboys. Zaterdagmiddag om 17:00 uur is in Enkhuizen aan de boorden van het IJsselmeer de aftrap op sportpark Immerhorn.

ASV Dronten favoriet

Op papier lijkt de bekerpoule 26 met de clubs ASV Dronten, Lelystad'67, sc Emmeloord en West Frisia een routineklus voor De Drontenaren, maar toch kan het weleens heftig gaan spoken de komende wedstrijden.

De groenen zijn aan hun stand verplicht om deze bekerpoule met louter alleen tweedeklassers succesvol door te komen, maar treffen hier wel drie teams die niets hebben te verliezen en alles zullen geven.

Polderderbyā€™s

Met name in de polderderby's tegen Lelystad'67 en sc Emmeloord kunnen de Drontenaren hun borst nat maken en mogen de groenen geen gezichtsverlies lijden. Iedereen is nu benieuwd hoe de Drontenaren erop staan en in de bekerwedstrijden voor de dag gaan komen.

Gaat ASV Dronten meteen vol gas geven en volop de aanval spelen in Enkhuizen of komt er een nog een tactisch schaakspel uit de mouw van trainer Raymond Schuurman.

Gedegen voorbereiding

De groene polderboys kunnen terugkijken op een goede voorbereiding waarbij er overwinningen werden behaald op IJVV, EFC'58 en Unicum. Het trainingskamp in Apeldoorn heeft het team goed gedaan waarbij de spelers met een heuse solextoer aan elkaar hebben kunnen wennen.

Afgelopen dinsdagavond won ASV Dronten zijn laatste oefenwedstrijd vrij eenvoudig met een ruime 5-1 van derdeklasser Unicum Lelystad. Tegen de derdeklasser Unicum en vierdeklasser EFC'58 gingen alle remmen los en kon ASV Dronten frivool tikkietak voetbal laten zien, maar in Apeldoorn kwam het team vooral in verdedigend opzicht nog tekort tegen hoofdklasser CSV.

De topscorer in deze voorbereiding is de nieuwe spits Kevin van der Vlag met vier doelpunten maar ook Jodi de Boer, Lucky Akot en Rik Breemhaar wisten drie keer het net te vinden.

De tegenstander

Er valt nog geen pijl op te trekken hoe ver de West Friesen zijn. Vorig seizoen eindigde West Frisia op een derde plek in de zondag tweede klasse A en de laatste drie seizoenen doen de Frisianen goed mee in de subtop van de tweede klasse.

De Frisianen hebben nu drie oefenwedstrijden in de benen zitten waarbij er thuis op De Immerhorn met 1-1 werd gelijkgespeeld tegen eersteklasser Zwaluwen'30 uit Hoorn. In Emmeloord gingen de West Friesen met 3-1 onderuit bij Flevo Boys en afgelopen dinsdagavond gingen de rood gelen in Ermelo met maar liefst 5-1 kopje onder bij tweedeklasser FC Horst.

De topscorer van vorig seizoen Sonny Pronk met 30 doelpunten is inmiddels vertrokken naar Hollandia terwijl vedette Paul Kok bij FC Volendam is neergestreken. De doelpunten zullen nu vooral van Chris Grooteman en Nick Abcouver moeten komen.

Bij een gemiddelde leeftijd van 25 jaar is Yunusz Backisz met 19 jaar de jongste speler en spannen Nick Abcouver en Bart van Rhijn de kroon met 33 jaar. Hoofdtrainer Henk Spaan gaat aan zijn vijfde seizoen beginnen bij de Frisianen en was hiervoor 12 seizoenen trainer bij De Zouaven.

Enkhuizer volksclub

Deze typische Enkhuizer volksclub werd op 1 november 1913 in de clubkleuren Rood Geel met zwarte broek opgericht. Voorheen heette de vereniging West Frisia DP waarbij de letters 'DP' herinneren aan het opgaan van de club DPSV (de sportvereniging van het bedrijf Draka Polva) in West Frisia.

Inmiddels heeft deze club ruim 800 leden waaronder acht seniorenteams. De club vierde in 2013 zijn 100 jarig bestaan en is inmiddels onderscheiden met De Koninklijke Erepenning en de Erepenning van Enkhuizen.

Van ver gekomen

Tot 1990 speelde West Frisia op tweedeklasse niveau, maar zakte daarna ver weg richting de vijfde klasse. Tot 2007 schommelden de Frisianen tussen de vierde en vijfde klasse om daarna flinke stappen opwaarts te maken.

In 2013 werd de derde klasse bereikt en een jaar later in 2014 promoveerden de West Friesen naar de tweede klasse. De laatste drie seizoenen doen de rood gelen goed mee in de subtop van de zondag tweede klasse A.

Het speelt zijn thuiswedstrijden aan de boorden van het IJsselmeer op sportpark Immerhorn waar ook stadgenoot sv Dindua is gehuisvest.

Vijf uur

De wedstrijd West Frisia - ASV Dronten begint zaterdagmiddag om 17:00 uur op sportpark De Immerhorn te Enkhuizen.

Vanaf zaterdag 9 september zullen wij intensief alle thuiswedstrijden van ASV Dronten gaan volgen.

Klaas Huisman

Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 1 uur geleden
Sandra Nobel (PvdA)
Jeugdzorg kent in Dronten wachtlijst van ongeveer drie maanden 23 uur geleden
Afbeelding
Dronten koopt elektrische vuilniswagens: "We zien momenteel geen nadelen" 23 uur geleden