Asielzoekerscentrum Dronten.
Asielzoekerscentrum Dronten. ©maartenheijenk.nl

Dronten vraagt Rijk 85.000 euro na alle moeite voor opvang asielzoekers

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft vorig jaar nogal wat moeite gedaan om extra asielzoekers te kunnen opvangen. Achteraf bleek dat die extra opvang niet nodig was. De gemeente heeft de rekening voor alle moeite naar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gestuurd. Het gaat om ruim 85.000 euro.

Op initiatief van de PvdA kregen B en W van Dronten twee jaar geleden de opdracht om te kijken naar de mogelijkheid voor de opvang van extra asielzoekers.

Dependance

Burgemeester Aat de Jonge presenteerde kort daarna het plan voor een dependance van het bestaande asielzoekerscentrum (AZC) met ruimte voor 500 vluchtelingen.

Een jaar later bleek alle moeite voor niets te zijn geweest, omdat het aantal vluchtelingen afnam. De gemeente had met het COA de afspraak gemaakt dat het Dronten geen geld zou kosten en daarom is een rekening van ruim 45.000 euro bij het COA neergelegd. Het gaat daarbij met name om personeelskosten.

Extra plaatsen Vossemeerdijk

Naast de werkzaamheden voor het ‘nieuwe’ AZC heeft de gemeente Dronten ook kosten gemaakt voor het bestaande AZC aan de Vossemeerdijk. Daar waren tijdelijk 300 extra plaatsen gecreëerd en het COA had vorig jaar gevraagd of die 300 vluchtelingen voorlopig mochten blijven. Enkele maanden later werd dit verzoek ingetrokken.

De gemeente Dronten had in de tussentijd ook hiervoor kosten gemaakt. Hierbij gaat het om personeelskosten en vooral om het onderwijs aan de asielzoekers. Ook deze rekening van ruim 40.000 euro is naar het COA gestuurd.

Voor eind 2017

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de Tweede Kamer laten weten dat alle gemeenten hun declaraties inmiddels hebben ingediend: „De beoordeling en uitkering is naar verwachting voor eind 2017 gereed.”